hirdetés

A Femen félmeztelen aktivistái tiltakoztak Donald Trump konvoja előtt Párizsban. A biztonságiakon három hölgy jutott át és próbálta meg megzavarni az amerikai elnököt a Champs-Elysées sugárúton.

 

femen 2 parisTrump konvoja épp  a Diadalív felé haladt az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségén, amikor berohantak a meztelen Femen aktivisták az autók közé.

A tömegbe vegyült aktivisták a kordonokon átjutva indultak Trump limuzinja felé, de a félmeztelen nőket még a korlát mentén feltartóztatták, majd némi huzavona után, leteperték a meztelenkedő tüntetőket és azonnal előállították.

Franciaország a békét ünnepli ezzel a ceremóniával, de a meghívott államfők fele felelős a világ legtöbb konfliktusáért – mondta a Femen részéről Constance Lefevre.

A Femen már szombaton is akciózott: akkor három aktivistájuk ökölbe szorított kézzel üdvözölte a centenárium miatt Párizsba érkezett „háborús bűnösöket” a Diadalív alatt. Fedetlen felsőtestükre azt írták: FAke Peacemakers, real dictators.  Azaz Ál béketeremtők, igazi diktátorok.

Az egyik 24 éves aktivista elmondta: a békére szégyent jelentő államfők meghívása ellen tiltakozott az akcióval.

Többségük diktátor, aki nem tartja tiszteletben az emberi jogokat – mondta.

 Az első világháború befejezésének századik évfordulóján több nagyhatalom is Franciaországba látogatott. A centenárium egyik legfőbb eseménye a párizsi Diadalív alatti vasárnapi főhajtás az Ismeretlen Katona sírjánál, csaknem száz ország delegáció, köztük 72 állam és- és kormányfő részvételével.

Ezután Angela Merkel német kancellár, António Guterres ENSZ-főtitkár és Emmanuel Macron francia elnök együtt nyitja meg a Béke Párizsi Fóruma elnevezésű háromnapos rendezvényt. Donald Trump – aki szintén az országban van, és egy látogatást az eső miatt már lemondott – ezen az eseményen nem fog részt venni.

A francia fővárosban a hétvégén mintegy 10 ezer rendőr biztosítja a kiemelt védettséget élvező helyszíneket, a város több pontját lezárták a forgalomtól. elől. Közben vasárnap délutánra civil szervezetek tüntetést szerveztek Trump ellen a République térre. A megmozdulást a rendőrség engedélyezte, de nagy erőkkel fogja biztosítani, több ezer tüntetőre és rendbontásokra számítanak.