hirdetés

Mintegy négyszáz ember a tengerbe veszhetett amiatt, hogy egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között – közölte túlélők beszámolói alapján a Save the Children nevű nemzetközi humanitárius szervezet. A nagy-britanniai székhelyű csoport közlése szerint az áldozatok között sok fiatal volt, kiskorúak is lehettek. A mintegy 550 embert szállító hajó 24 órával azután süllyedt el, hogy elhagyta Líbia partjait.

 líbia

A civil szervezet szóvivője szerint az áldozatok többsége Afrika szubszaharai térségéből érkezett, további részleteket azonban nem közöltek. A Save the Children munkatársai által megkérdezett túlélőket egy másik hajóval a dél-olaszországi Calabria régió egyik kikötőjébe szállították. A szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbiától 80 mérföldnyire borult a tengerbe. Az olasz parti őrségnek a helyszínre siető egységei 144 embert vettek fedélzetre. A hatóságok túlélők és holttestek után kutatnak, eddig azonban hivatalosan “mindössze” kilenc halottról számoltak be. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) mindazonáltal a hajó méretét tekintve valószínűbbnek tartja a Save the Children értesüléseit.

A civil szervezet kedden arról számolt be, hogy április 11. és 13. között több mint 5100 menekült érte el Olaszország déli partjait. A tájékoztatás szerint közöttük nagyjából 450 gyermek volt.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a hétfői szerencsétlenség áldozatait leszámítva idén már több mint ötszáz bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Az előző év hasonló időszakában ez a szám 47 volt. Az IOM szerint év eleje óta már 15 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon. Az utóbbi hetekben a javuló időjárás miatt is egyre több hajó indult az észak-afrikai partokról Európa felé.