hirdetés

Baj van Görögországban. Mintegy félezer illegális migráns kitört a Híosz szigeten működő befogadóközpontból – jelentette honlapján a Ta Nea görög újság. A tömeg állítólag átvágta a tábort körülvevő drótháló kerítést, majd elindult az égei-tengeri sziget kikötője felé.

hiosz greek

A központot elhagyók újságíróknak azt mondták, hogy nincsenek többé biztonságban a befogadóközpontban, ezért átmennek egy régi, elhagyatott táborba, ami a kikötő közelében van. A parti őrség illetékesei megerősítették az újság értesülését.

A hiószi regisztrációs központban péntekre virradóra összetűzések robbantak ki a Törökországba történő visszaszállításra váró afgán és szíriai migránsok között. A rendőrség füst- és könnygáz gránátokat vetett be ellenük. Az ANA görög hírügynökség úgy tudja, hogy öt ember szorult kórházi ápolásra a zavargások után. A menekültközpont létesítményeiben súlyos károk keletkeztek, megrongálták az orvosi ellátót is. A migránsokkal rokonszenvező aktivisták azt mondták, hogy a csetepaté előtti estén az ott lévő menekültek tüntettek, szabad eltávozást követelve.

Az 1200 fő elhelyezésére tervezett híoszi befogadóközpontban 1500-an zsúfolódtak össze, így a hatóságok már tervbe vették, hogy egy részüket átszállítják más táborokba.

Mint ismeretes, az EU és Ankara között március érvényben lévő menekültügyi megállapodás keretében hétfőtől megkezdik a menekültek első csoportjának visszaszállítását Törökországba. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az UNHCR pénteken arra figyelmeztetett, hogy a migránsok testi épségét és jogbiztonságát szolgáló óvintézkedéseket kell foganatosítani, még mielőtt elindul a procedúra.

(Fotó: express.co.uk)