hirdetés

Az egyetemi kampuszok is hongkongi tüntetéssorozat hadszíntereivé váltak a Guardian cikke szerint. A diákok már Molotov koktélokat késztenek, ijjakat és nyilakat, csúzlikat is készítenek. Lehet mpg az ősi parittyát is bevetik. Azaz állítólag fegyverkeznek.
Kedden súlyos összecsapások bontakoztak ki a rendőrök és a tüntetők között a hongkongi Kínai Egyetem kampuszánál. A rendőrök könnygázt és gumilövedéket vetettek be a tiltakozók szétoszlatására, annak ellenére, hogy a helyszínen tartózkodott az egyetem számos hallgatója és a feszültségeket elsimítani igyekvő rektor is.

John Lee hongkongi biztonsági miniszter az esetről szerdán úgy nyilatkozott: a rendőrök önvédelemből cselekedtek, a demonstrálók ugyanis Molotov-koktélokkal dobálták őket.

A CNN arról ír, hogy az egyetem csatatérré vált. Jelenleg ugyan nincsenek rendőrök a kampuszban, a tüntetők — nagyobb részben egyetemisták — íjjakat, nyilakat és téglákat, valamint Molotov-koktélokat gyűjtenek egy esetleges összecsapáshoz.

Év elején az azóta már visszavont kiadatási törvény ellen vonult utcára több százezres tömeg, ma már az „egy ország, két rendszer” politika fenntartását és további demokratikus lépéseket követelnek a hongkongi kormánytól. A városállamban nem telik el úgy nap, hogy ne lenne valamiféle rendbontás, a nép felháborodását pedig tovább szította, hogy pénteken belehalt a sérüléseibe egy 22 éves diáktüntető, aki egy rendőrségi intézkedés közben zuhant le egy parkolóház emeletéről.