hirdetés

Afrikai menekülthullám indult. Brutális emberáradat. Körülbelül hétszáz afrikai bevándorló ostromolta meg a marokkói tengerparton fekvő spanyol terület, Melilla kerítését. A tengeri mentők pedig további 700 embert fogtak el, akik csónakokon akartak Spanyolországba bejutni.

menekültek

A spanyol belügyminisztérium szerint a bevándorlók falétrák segítségével próbáltak áthatolni a hat méter magas, szögesdróttal védett kerítésen, és kövekkel dobálták meg a rendőröket. Nagyjából 30 embernek sikerült behatolni a városba. Három ember könnyebben megsérült.
A spanyol tengeri mentők elmondták: kedden 70 kis hajón érkező 681 bevándorlót mentettek ki a Spanyolországot és Marokkót elválasztó Gibraltári-szorosban. A csoportban 88 nő és húsz gyermek is volt.
Hétfőn a tengeri mentők további 299 bevándorlót fogtak el, akik 29 csónakon érkeztek. Egyelőre nem tudni, milyen nemzetiségűek voltak.
Évente több ezren próbálnak meg eljutni Fekete-Afrikából Spanyolországba szárazföldön vagy tengeren.
A hajókon érkező menekülteket a dél-spanyolországi Tarifa kikötőjébe szállították, ahol a spanyol vöröskereszt orvosai látják el őket. Érkezéskor takarókat és vizet kaptak.