hirdetés

Megtörtént a nagy NASA bejelentése. Folyékony sós vizet találtak a Marson. Az egész világ izgatottan várta a nagy bejelentést, amelyet így hirdettek meg: „Mars – rejtély megoldva.” Igaz, ezt már évek óta tudták a tudósok, de titkolták előlünk. 

mars 1

A Mars egyszer nagyon hasonlított a Földre: vastagabb atmoszférája volt, hatalmas óceánja, amely több mint egy kilométer mély lehetett, és az északi félteke kétharmadát elfoglalhatta – mondta a sajtótájékoztató megnyitása után Jim Green, a NASA bolygókutatási részlegének vezetője.

Az eseményen bejelentették, hogy már évek óta tudtak arról, hogy a vörös bolygó felszínén időszakosan sötét sávok jelennek meg. Ezeket pedig a tudósok szerint most már biztos, hogy a folyékony sós víz hozza lére. Ezek nem mások, mint az úgynevezett sötét lejtősávok, amelyek a meleg évszakban több területen is feltűnnek. Amikor a hőmérséklet fagypont alá süllyed, akkor a hideg beálltával a lejtősávok halványabbak lesznek. Már hosszú idő óta gyanították, hogy vízről lehet szó, mert a sötét lejtősávok időjárásfüggően jelentek meg.

A NASA kutatói szerint mostanra sikerült színképelemzés segítségével bizonyítani teljes egészében, hogy a Marson folyékony sós víz található. A zord éghajlat miatt azonban csak időszakonként figyelhető meg a folyékony sós víz jelenléte. A só miatt ugyanis a víz a koncentrációtól függően mínusz fokok esetén is folyékony marad.

A víz nem más, mint az élet, de a vörös bolygó esetében erről még csak óvatosan lehet beszélni. De az tény, hogy a Földön hasonló körülmények esetén már egyes egysejtűek életben maradnak. A NASA szakemberei azonban még azt nem tudják, hogy a most talált folyékony sós víz honnan ered. Azt feltételezik, hogy a légkörből csapódhat ki vagy pedig melegebb idő esetén a föld alatti jégkészletből olvad ki. A harmadik eset pedig, hogy egyes hidratált ásványokban keresendő a víz forrása.

Egyes kutatók szerint a bakteriális élet jelenlétének esélye a Marson nagyon magas. Mások szerint az új bizonyítékokat figyelembe véve óvatosságra van szükség. Azaz ez lesz a következő Mars-expedíció célja.

A Mars régen sokban hasonlított a Földhöz, abban a tekintetben, hogy egy kilométer mély óceán volt rajta és vastag atmoszféra vette körül. A pályája is nagyon hasonlít a mi bolygónkhoz, az évszakok is váltakoznak a Marson, csak sokkal hidegebbek.

Amikor hosszú hideg időszakok vannak, a hőmérséklet akár -120 fokig is leeshet, nyáron viszont a plusz 20-at is meghaladhatja.