hirdetés

Észak Koreát érdekli a téli olimpiai játékok és a meghívás. ezt maga a kis diktátor Kim Dzsong mondta beszédében. A koreai félsziget két országa között fagyosak a kapcsolatok, talán a téli játékok hoznak némi enyhülést.
ubmarine kimA Korea-közi kapcsolatok javítása az észak-koreai nukleáris program okozta konfliktus rendezésétől függ – jelentette ki kedden Mun Dzse In dél-koreai elnök, közölve ugyanakkor, mindent megtesznek, hogy Észak-Korea részt vehessen a közelgő pjongcsangi téli olimpián.

A phenjani kommunista rezsim vezetője, Kim Dzsong Un hétfőn újévi köszöntőjében azt mondta, kész párbeszédet kezdeni Szöullal, és mérlegelni fogja, hogy országa részt vegyen a dél-koreai Pjongcsangban februárban tartandó téli olimpián.

A dél-koreai elnök utasította kormánya illetékes minisztériumait, hogy mielőbb tegyék meg azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik, hogy Észak-Korea részt vehessen a dél-koreai Pjongcsangban februárban tartandó téli olimpián.

Cso Mjung Gjon dél-koreai országegyesítési miniszter kedden közölte: a kormány azt javasolja, hogy január 9-én, a panmindzsoni béke házában tartsanak magas szintű egyeztetéseket a kétoldalú tárgyalások újraindítása jegyében. Ezen a határ menti településen írták alá a koreai háborút (1950–1953) lezáró tűzszüneti megállapodást.

„Reméljük, hogy Dél és Észak szemtől szembe tárgyalóasztalhoz tud ülni, hogy megvitassa Észak-Korea részvételét a pjongcsangi játékokon, továbbá más, a Korea-közi kapcsolatok javítását célzó, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket” – mondta a miniszter.