hirdetés

Észak-Korea bejelentése szerint a továbbiakban is „legyőzhetetlen” nagyhatalomnak számít, amely felelős országként viselkedik, és amely az Egyesült Államok agresszív politikájának áldozata.
ubmarine kimA diktatúra mindemellett bejelentette azt is, hogy a világnak „fel kell készülnie arra, hogy folytatja a megkezdett útját”, vagyis további tesztrobbantásokat és rakétakísérleteket fog végrehajtani.

Az ország központi hírügynöksége szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa által meghozott szankciók az Egyesült Államok érdekeit szolgálják. Donald Trump a héten azzal vádolta meg Kínát, hogy megszegi a megállapodást, amikor olajat ad el Észak-Koreának, de a Reuters két titkosszolgálati forrása szerint ezzel nincs egyedül, hiszen egyes műholdfelvételek szerint Oroszország is szállított üzemanyagot észak-koreai vevőknek. A gyanúba keveredett hajót birtokló cég cáfolta a vádakat, mondván, hogy „őrültség lenne kapcsolatba kerülni Észak-Koreával”.

Az említett két ország mellett egy taiwani céget is meggyanúsítottak azzal, hogy olajat csempész a kommunista rezsim számára. Észak-Korea gazdasága megbénulna a külföldről származó olaj nélkül, de üzemanyag nélkül a rakétateszteket sem képes folytatni – amelyek az Egyesült Államok álláspontja szerint a térség biztonságát fenyegetik.