hirdetés

Egy az USA kongresszusának készült jelentés szerint Észak-Korea egy elektromágneses csapással és sugárfertőzéssel az amerikai lakosság kilenctizedét elpusztíthatja. Az élénk fantáziával megáldott szakértők szerint a sztálinista rezsim ballonnal is eljuttathatja az atomtöltetet az ország fölé.
korai felvonulás északÉszak-Korea képes az USA elektromos rendszerének és élelmiszer-ellátásnak tönkre tételére egy úgynevezett elektromágneses impulzussal (EMP), amelyet egy az célpont felett felrobbantott atombombával idézhet elő – állítja egy szakértői jelentés, amelyet az amerikai kongresszusnak készítettek. A dokumentumot a Business Insider idézi.
Az EMP-vel gyors, erőteljes, láthatatlan elektromágneses sugárzással áraszthatnak el egy több száz vagy több ezek kilométer átmérőjű területet. Hatására működésképtelenné válnak az elektromos hálózatok és eszközök, köztük a telefonvonalak, amelyek segítségével az USA gazdasági-politikai életét irányítják.
Miután óriási területet érintő akcióról van szó, nincs szükség a pontos célzásra, amely még egy hagyományos atomcsapásnál sem mellékes szempont – folytatódik a meglehetősen fenyegető címmel ellátott (North Korea Nuclear EMP Attack: An Existential Threat) jelentés.
Az elektronikus eszközök között működésképtelenné válnának a légiirányítás berendezései is, ami közvetlen életveszélyt okozna félmillió embernek, ugyanis az USA-ban minden pillanatban átlagosan ennyien tartózkodnak a levegőben lévő utasszállító repülőgépek fedélzetén – mondta el a Forbesnak Peter Vincent Pry, korábbi CIA-elemző, a dokumentum egyik szerzője.
Szerinte az atomcsapást követő egyéb sugárzás megfertőzné az USA élelmiszerkészleteit, aminek következtében a lakosság 90 százaléka egy éven belül meghalna.
Más szakértők erősen kételkednek abban, hogy Észak-Korea végre tudna hajtani egy ilyen meglehetősen nagy technikai tudást feltételező katonai csapát. A sztálinista rezsim tanulmányozásával foglalkozó Jeffrey Lewis elemző például hét másodpercen át nevetett, amikor megkérdezték tőle: képes-e a gengszter állam egy ERM-támadás kivitelezésére.
Kétséges ébreszt a jelentés hitelességével kapcsolatban, hogy az USA védelmi minisztériuma a múlt hónapban megvonta a támogatást attól a bizottságtól, amelyet Pry vezet. Ugyanakkor a jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy a hírszerzés korábban is alulbecsülte az Észak-Korea jelentette veszélyt.
Pry számos példát sorol, amelyek esetén tévedett a hírszerzés. Nem jelezték előre a gengszter állam nagy hatótávolságú rakétáinak elkészültét, továbbá pontatlanul határozták meg atomfegyvereinek számát, rosszul mérték fel képességét a nukleáris eszközök lekicsinyítésére, illetve a hidrogénbomba előállítására.
Minden – lebecsült – veszély közül azonban az ERM-csapás a legrémesebb fenyegetés, egyebek mellett azért, mert az ezt végrehajtó bombát rövid hatótávolságú hordozóeszközzel is az USA fölé juttathatnák. Egy teherhajóról vagy tengeralattjáróról egy kisebb rakétával vagy ballonnal is útjára indíthatják a végítéletet elhozó fegyvert – véli az élénk képzelőerővel megáldott szakértő. Sőt, szerinte egy észak-koreai műhold segítségével akár holnap ERM-támadást intézhetnek az USA ellen.
A múlt hónapban a gengszter állam interkontinentális hidrogénbomba-támadással és ERM-csapással fenyegette az USA-t. A hét elején Onodera Icunori japán védelmi miniszter arra figyelmeztette egyesült államokbeli és dél-koreai kollégáját, hogy az Észak-Korea jelentette veszély soha nem látott nagyságúvá, kritikussá vált és azonnali választ igényel.