hirdetés

Phenjan nem hagyja abba a térség ijesztgetését, a héten ez már a második katonai erőfitogtatása: a hétfői rakétakilövések után pénteken újra robbantottak, méghozzá atomot. Észak-Korea a kommunista rezsim 68 éves fennállását ünnepelte a kísérleti nukleáris robbantással. A diktatórikus országnak tíz év alatt ez volt az ötödik atomrobbantási kísérlete, amelyek sorában a mostani volt a legnagyobb hatóerejű.

atomrobbantasPéntek reggel több nemzetközi földtani intézet egyöntetűen 5,3-as erősségűnek minősítették az újabb észak-koreai atomrobbantást, a dél-koreai vezérkar mesterséges szeizmikus hullámokról számolt be. Szakértők szerint az észlelt földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal.

Észak-Korea évek óta párhuzamosan dolgozik atom- és rakétaprogramja megvalósításán. Célja, hogy minél messzebbre tudja eljuttatni atomtölteteit.

A nemzetközi közösség egyöntetűen elítélte Észak-Korea atomrobbantását. Pak Gun Hje dél-koreai elnök a kísérletet olyan provokációnak nevezte, amely csak szigorúbb szankciókat és mélyebb elszigeteltséget okoz Phenjannak, és a rendszer önpusztítását mozdítja elő.

A szöuli elnöki hivatal tájékoztatott arról is, hogy Barack Obama amerikai elnök jelezte, az USA megtesz mindent a két ország közötti egyezmény kereteiben, hogy védelmet nyújtson Dél-Koreának az észak-koreai fenyegetés ellen. Ez az amerikai atomernyő kiterjesztését is jelentené Dél-Koreára – fogalmazott az elnöki hivatal.

A Fehér Ház közlése szerint Obama elnök azzal a felhívással fordult a szövetséges államokhoz, hogy az újabb észak-koreai robbantásnak legyenek komoly büntető következményei.