hirdetés

Kandahárban és más afganisztáni nagyvárosokban tartottak győzelmi felvonulásokat a tálibok a frissen zsákmányolt modern amerikai katonai járművekkel és fegyverekkel. Úgy tűnik mintha a táliboknak direkt hagyták volna hátra az értékes katonai fegyverarzenált, ami több mint életveszélyes döntés volt. Érthetetlen, hogy ezen járműveket miért nem semmisítették meg a szövetségi erők.

 

A Russia Today France videója szerint Humerekkel, valamint MaxxPro 4×4-es MRAP-páncélosokkal parádéztak az utcákon a tálib katonák. Ráadásul a táliboknak sikerült beüzemelniük az egyik amerikai UH-60 Black Hawk helikoptert is.

A The Sun több videóból összeollózott riportjában egy tálib harcos nagy mennyiségű orosz és kínai harcjárművet kameráz, bár ez a felvétel vélhetően egy katonai roncstelepen készülhetett.

Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők augusztus 14-én kezdték el a kivonulást Kabulból, az utolsó szövetséges gépek augusztus 30-án szálltak fel, ezzel véget ért a húsz éve tartó háború, a tálibok pedig újra elfoglalták az országot.

Az érthetetlen, hogy a modern katonai járműveket és fegyvereket miért nem semmisítették meg a szövetséges erők, hisz így szó szerint komoly erősítést és igencsak hatásos fegyverarzenált adtak oda a táliboknak, akik így fegyverzeteiket tekintve is eléggé ütőképes egység tud lenni. Teljes mértékben amatőr volt Afganisztán elhagyása, hisz alap, hogy ilyenkor meg kell semmisíteni mindent. Kérdés ezt miért nem tették a nemzetközi katonai egységek?

(cst)