hirdetés

Bassár el-Aszad szerint a török miniszterelnöknek a szíriai gyárakra, földekre és olajra van szüksége és csak ezért indított katonai offenzívát. Erdogant pedig emiatt tolvajnak nevezte a szír államfő.

 

Tolvajnak nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnököt Bassár el-Aszad szíriai államfő kedden, a törökbarát milíciáktól nemrég visszafoglalt területeken tett idlíbi látogatása során elhangzott beszédében, idézte a SANA szíriai állami hírügynökség.
Erdogan olyan tolvaj, akinek először szíriai gyárakra, búzára, olajra, majd szíriai földre fáj a foga – jelentette ki a hadsereg előtt az északnyugat-szíriai tartományban el-Aszad, akinek a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta ez volt első látogatása a térségben.

Ankara állítása szerint a Béke Forrása nevet viselő, október 9-én indított offenzíva a Törökország által terrorszervezetként és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelt, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen irányul. Az egyébként ugyancsak Aszad ellenzékének számító YPG, amelyet Ankara a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségesének tart, az elmúlt években az Iszlám Állam elleni harcra hivatkozva kapott kiképzést és modern fegyvereket pártfogójától, az Egyesült Államoktól.

Ezzel kapcsolatban Aszad figyelmeztetett: vannak, akik külföldi nagyhatalmaktól várnak segítséget, például az Egyesült Államoktól, leszögezte azonban azt is, hogy a szíriaiakat egyedül a szíriai hadsereg védheti meg. A szíriai hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát a középnyugat-szíriai Hama és északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, és azóta sok területet visszafoglaltak. Erdogan ugyanakkor Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal Szíria ügyében.

A török elnök az ankarai Esenboga repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte a török hadművelet folytatását a kurd fegyveresek ellen az egyezmény sikertelensége esetén. Mindezt az ötnapos északkelet-szíriai tűzszüneti megállapodás lejártának napján.

Erdogan úgy fogalmazott: ha az Egyesült Államok nem tartja be ígéreteit, abban az esetben Törökország az offenzívát onnan folytatja majd, ahol abbamaradt, de ezúttal
sokkal határozottabb formában.

A csütörtöki török-amerikai tűzszüneti megállapodás szerint a fegyvernyugvás török idő szerint kedd este 22 óráig tart. Ankara és Washington abban egyezett meg, hogy Törökország 120 órára felhagy a harci cselekményekkel az általa terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciával szemben, amennyiben a kurd harcosok ez idő alatt kivonulnak abból az Eufrátesz folyótól az iraki határig tartó, 440 kilométer széles és 32 kilométer mély sávból, ahol Ankara biztonsági övezetet akar létrehozni.