hirdetés

Letiltották a közösségi oldalakhoz való hozzáférést Törökországban, miután őrizetbe vették a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának két társelnökét és kilenc parlamenti képviselőjét. A WhatsApp, Facebook, Twitter és YouTube szolgáltatásokat egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan tudták elérni a felhasználók.

ERDOGANTörök idő szerint pénteken hajnal egy óra után elérhetetlenné vált a legtöbb közösségi szolgáltatás az országban, írja a Turkey Blocks.

A Facebookot, a Twittert, a YouTube-ot, az Instagramot, és a WhatsAppot sem lehetett használni, utóbbi alkalmazás esetében először történik ilyen szigorú korlátozás az országban.

A Turkey Blocks először a nemzeti TTNet netszolgáltató hálózatán keresztül észlelte ezt, de később számos más nagy szolgáltatón keresztül sem lehet elérni a tiltott oldalakat. A kisebb szolgáltatók esetében ezt nem tapasztalták.
Többek szerint is mindez az ellenzéki párt, a HDP vezetőinek letartóztatásához lehet köze. A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség azért vette őrizetbe a két társelnököt, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdagot, illetve a párt több képviselőjét, mert nem voltak hajlandóak vallomást tenni egy „terrorista propagandához” kapcsolható bűntényről.
Törökország nem először vezet be internetes korlátozásokat, hogy ezzel szorítsa vissza a politikai eseményekről való híradást, elkerülje a zavargásokat, és megakadályozza a tüntetések online szervezését. A hét elején Törökországban több helyen teljesen lekapcsolták az internetet, több mint hatmillió embert vágtak el a világhálótól.
Előző hónapban pedig az olyan felhőszolgáltatásokhoz való hozzáférést szigorították, mint a Dropbox, a Microsoft OneDrive és a Google Drive.