hirdetés

Tizenhárom év kormányzás után már nem tud egyedül kormányt alakítani az AKP. Ez azt is jelenti, hogy Erdogan terveivel szemben Törökországban nem lesz elnöki rendszer, marad a parlamentáris berendezkedés. A vasárnapi választáson bekerült a parlamentbe a kurdok pártja, és megerősödtek a nacionalisták is.

ERDOGAN

A Törökországot 2002 óta kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) visszaesését hozta a vasárnapi parlamenti választás, Recep Tayyip Erdogan pártja várhatóan elveszíti többségét, és koalícióra kényszerül. A CNN Türk által közölt, közel végleges eredmények alapján – 90 százalékos feldolgozottságnál – az AKP a szavazatok 41,5 százalékát kapta meg, míg négy éve 49,9 százalék támogatta. Ez várhatóan 260 képviselőtjelent az 550 tagú Nagy Nemzetgyűlésben, miközben az abszolút többséghez 276 mandátum kellene.

A jobboldali, mérsékelt iszlamista AKP a választáson kétharmados többséget (367 képviselői helyet az 550-ből) szeretett volna elérni, mert ez lehetővé tenné az alkotmány módosítását és az – Erdogan hatalmát megszilárdító – elnöki rendszer teljes körű bevezetését. Ennél valamivel kisebb arányú, 60 százalékos többség pedig lehetővé tette volna, hogy népszavazásra bocsátsák az alkotmánymódosítást. Az AKP veresége azt is jelenti, hogy fennmarad a parlamentáris rendszer Törökországban.

A kemalista, szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) az előzetes eredmény szerint a szavazatok 25,1 százalékát kapta, amivel 130 képviselői helye lehet, kevesebb, mint az elmúlt ciklusban. A jobboldali, nacionalista Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) 16,7 százalékkal 83 mandátumra számíthat, ami erősödés a négy évvel korábbihoz képest. Bekerült a parlamentbe a a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) – ami nem volt egyszerű, hiszen a parlamenti küszöb Törökországban tíz százalék –, amely 12 százalékot kapott, 77 mandátumra számíthat.

A választási kampány pénteken erőszakba torkollt, mikor egy robbanás megölt két embert és megsebesített több mint százötvenet az ország délkeleti, főként kurdok lakta részében, Diyarbakir városban, a HDP választási nagygyűlésén. A HDP sikere egyébként azt is jelenti, hogy az ország történetében először szervezett, frakcióval rendelkező képviselete lesz a kurd kisebbségnek, amelynek Ankara sokáig még a létezését is kétségbe vonta.