hirdetés

Bár a török államfő, Recep Tayyip Erdoğan bejelentette, hogy kegyet gyakorol, és több száz, róla rosszat író, terjesztő embernek megbocsát és visszavonja a pereit, azonban mindez nem igaz azokra, akik őt Németországban kigúnyolták.  Így Erdoğan többek között az egyik leghíresebb német humoristával is perben, haragban áll. És merje még valaki azt írni róla, hogy diktatúrát épít, hisz ő még kegyet és bocsánatot is tud gyakorolni.

ERDOGAN

Németországban érvényben maradnak azok a perek és eljárások, amelyeket Recep Tayyip Erdoğan nyújtott be azok ellen, akik őt nyilvánosan megsértették , kigúnyolták –jelentette be szombaton Berlinben a török államfő egyik németországi jogi képviselője Ralf Höcker.

Az egyik pórul járt Jan Böhmermann német humorista, televíziós műsorvezető, aki egy Erdoğant sértő gúnyverset adott elő valamelyik műsorában. A török elnök tiltó végzést kért e vers további elhangzásával kapcsolatosan. A hamburgi tartományi bíróság viszont csak részben adott helyt ennek, olyan döntést hozva, hogy a humorista nem adhatja elő többé nyilvánosan a versnek a török államfő méltóságát sértő részleteit. Erdoğannak ez kevés volt, mert ő a vers egészére vonatkozóan nyújtotta be a keresetét. Az ügyet a mainzi ügyészség is vizsgálja, az eljárást a szövetségi kormány kezdeményezte a török kormány kérésére. Az ankarai vezetés a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján kérte a jogi procedúra megindítását. A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi országok intézményei és képviselői megsértésének büntetéséről rendelkezik. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak kormányzati felhatalmazással léphet működésbe.

Másodfokon is elutasították viszont Németországban azt a keresetet, amelyet a török államfő az Axel Springer médiatársaság vezetője, Mathias Döpfner ellen nyújtott be, amiért kiállt Böhmermann mellett. A török államfő ezek után már csak alkotmányos panaszt nyújt be, ám ez utóbbinak csak ritkán szoktak helyt adni. Döpfner áprilisban közreadott nyílt levelében azt írta, hogy Böhmermann verse jól sikerült munka, és jót nevetett rajta, illetve azonosul a vers minden szavával, és vállalja az ebből fakadó jogi következményeket.