hirdetés

Sokakat meglepett a török elnök neje. Sőt az egyszerű halandó azt hihetné, hogy a történelmet rosszul tudta, vagy épp másképp. A first lady szerint ugyanis az Ottomán-éra háreme egyfajta oktatási intézményként működött a nők számára, amely felkészítette őket az életre. Azt azonban nem nagyon érteni, hogy ha Erdogan neje ezt gondolja, akkor vajon azt mivel magyarázza, hogy ezen oktatási intézmények igen durván kasztrálták ki a háremek férfi őreit.

erdogen emine

Emine Erdogan egy ottomán szultánokról szóló hivatalos eseményeken tartott beszédett Ankarában. Itt hangzottak el a fentebb írt mondatok a first lady szájából. Beszédét egy nappal azután tette meg, hogy férje, a török elnök, Recep Tayyip Erdogan azt nyilatkozta nőnap alkalmával, hogy egy nő „mindenekfelett egy anya”.

Az Ottomán időszakban az udvari háremben együtt éltek a családtagok, szolgák és ágyasok. Itt élt házaséletet a mindenkori szultán is több száz feleségével.

Erdogan Emine szerint a hárem egyfajta iskolaként szolgált az Ottomán-dinasztia tagjai számára. Sőt hozzátette, hogy a háremhölgyek hat évszázados történelme „inspirációként szolgálhat”.

Az ágyasok, akiket a háremben tartottak, valóban részesültek valamiféle oktatásban, és rendesen táplálták őket, sőt még csak nem is háltak mindegyikőjükkel. Ám tilos volt elhagyniuk a palotát.

A török publikum körében megosztóan hatott az elnökné beszéde. Néhányan a közösségi oldalakon úgy nyilatkoztak, hogy attól még nem lesz iskola a hárem, hogy oktatást is végeznek bennük.

Ha az ottománok háremjei oktatási intézmények voltak, miért kasztrálták az ott dolgozó férfiakat – tette fel a mindenkit foglalkoztató kérdést egy @anlam75 felhasználónevű twitteres.

Ám néhányan a kormány mellett szólaltak fel, és úgy nyilatkoztak, a hárem igenis iskolaként szolgált a nők számára a nyugati sztereotípiákkal ellentétben.