hirdetés

A török vezetés nagyon is tudott a tavaly július 15-ei puccskísérlet előkészületeiről és így az incidens “ellenőrzött” keretek közt zajlott le – nyilatkozta Kemal Kilicdaroglu, a török kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárt CHP elnöke hétfőn Isztambulban a sajtó helyi képviselőinek.

török puccsKilicdaroglu szerint a török kormány a hatalomátvételi kísérletet követően közölte vele, hogy a puccsisták már korábban lelepleződtek.  Ennek értelmében a hatalom előre tudott az államcsíny-kísérletről.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselőiből 120 és 180 közé tehető azoknak a száma, akik letöltötték és használták azt a Bylock nevű titkosító alkalmazást, amelyen keresztül a puccsisták egymással kommunikáltak a hatóságok szerint. Kilicdaroglu úgy tudja, hogy az érintettek neveinek listája az AKP rendelkezésére áll, de a párt nem hozza nyilvánosságra és nem is küldi el azt az ügyészségeknek.

A török kormány az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatának tagjait teszi felelőssé a történtekért. Gülen, aki tagadja a vádakat, régebben Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt, de az elmúlt években az államfő legfőbb ellenségévé vált és önkéntes száműzetésként az Egyesült Államokba távozott.

Erdogan egyik hétfői beszédében hazugságnak nevezte Kilicdaroglu szavait, Binali Yildirim török kormányfő pedig arra szólította fel a CHP elnökét, hogy bizonyítsa állítását.

A török belügyminisztérium vasárnapi adatai alapján július 15. óta 113 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban a puccskísérlettel összefüggésben, közülük 47 ezer 155-öt előzetes letartóztatásba is helyeztek. A török bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) hétfőn újabb 45 jogi szakembert menesztett soraiból a gülenista mozgalom tagjai után folyó nyomozások keretében.