hirdetés

Három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett Törökországban Recep Tayyip Erdoğan –közölte a BBC. Azt mondta a majdnem megpuccsolt államfő, a polgároknak a legcsekélyebb mértékben sem kell aggódniuk a demokrácia, a jogállamiság, az alapvető jogok és a szabadság miatt.

török puccs

Erdogan nem habozott. Bevezette a rendkívüli állapotot Törökországban. A rendkívüli állapot az államfő álláspontja szerint a megtámadott értékeket védi majd meg. A puccs elleni harcban meghaltakat mártírnak nevezte, és azt mondta, a nemzet soha nem felejti el a bátorságukat. Az elnök közölte, a külföldi országoknak távol kellene tartaniuk magukat a törökországi ügyektől.

A nemzetnek joga van ahhoz, hogy meghatározza a saját sorsát – mondta Recep Tayyip Erdoğan.

Szakértők szerint a puccskísérlet amatőr volt. Több külföldi titkosszolgálat pedig azt is vizsgálja, nem egy önpuccs volt-e, amit maga Erdoğan szervezett. Így a török államfő ugyanis olyan erős, már-már diktatúrához hasonló jogokat kaparinthat meg, ami aggasztó. Másrészt pedig minden ellenlábasát most egy tollvonással börtönbe tudta dugni jó időre az államfő.

(Fotó: archív)