hirdetés

Már sajnálkozik a török fővezér Erdogan a lelőtt orosz vadászbombázó miatt.  Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke feltehetőleg rájött, hogy ha nem mennek az orosz turisták, akkor az a pénz nagyon hiányozni fog. Aztán azokról a fránya olaj- és földgázvezetékről is elfeledkeztek az iszlám ország vezetői, hogy az is orosz lenne. No meg Putyinék bejelentették, januártól vízumot kell kérniük a törököknek.

Szuhoj lelőtt

Recep Tayyip Erdogan török elnök kifejezte sajnálatát szombaton amiatt, hogy egy török vadászgép négy nappal korábban lelőtte az orosz légierő egyik Szuhoj vadászbombázóját a szíriai határnál. Az államfő most először tette ezt meg az orosz–török viszonyban jelentős feszültséget okozó incidens óta. Erdogan támogatói előtt beszélt. Ismét védelmébe vette az orosz gép lelövését, amelyet Ankara légtérsértéssel indokol, és bírálta Oroszországot szíriai beavatkozása miatt.

Ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt. Bár ne történt volna meg, de megtörtént. Reméljük, többé nem fordul elő hasonló eset – mondta.

Eközben az ankarai külügyminisztérium arra kérte a török állampolgárokat, hogy „a helyzet tisztázódásáig” halasszák el nem sürgős utazásaikat Oroszországba.

Csütörtökön az orosz külügyminisztérium adott ki egy közleményt, amelyben a terrorveszélyre hivatkozva felszólította a Törökországban tartózkodó orosz állampolgárokat, hogy térjenek vissza Oroszországba, pénteken pedig az orosz vezetés 2016. január 1-től felfüggesztette a vízummentességet Törökországgal.