hirdetés

A jemeni hatóságok nemkívánatos személynek nyilvánították és gyakorlatilag kiutasították az országból az ENSZ helyi emberi jogi irodájának vezetőjét. Hogy mi miatt kell mennie az ENSZ-nek, hivatalosan nem tudni. Állítólag a nemzetközi szervezet nemrég egy jelentésében azt írta, hogy a jemeni kormány olyan kazettás bombákat használt a helyi felkelők ellen, amely tiltott.

jemen

Stephane Dujarric, az ENSZ főtitkár-szóvivője sajnálatosnak nevezte a történteket, de nem részletezte, hogy a jemeni hatóságok mivel indokolták a kiutasítást. A világszervezet még nem kapott írásos magyarázatot, mondta. Egy név nélkül nyilatkozó ENSZ-tisztségviselő szerint a jemeni hatóságok szóban tájékoztatták a világszervezetet.

A jemeni kormány hírügynöksége szerint az ENSZ csalódást okozott az országnak azzal, hogy állásfoglalásai összhangban voltak a felkelőkével. A kormány emberi jogi tárcájának vezetője azt vetette az ENSZ-iroda szemére, hogy „szemet hunyt a húszik szisztematikus emberi jogi jogsértései felett”.

A jemeni lépésre két nappal azután került sor, hogy a diplomata által vezetett iroda munkatársai jelentésükben azt írták, kazettás lőszerek bevetésére utaló „aggasztó jelentéseket” kaptak egy olyan területről, amelyet a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató, szaúdi vezetésű koalíció gépei bombáztak. A kazettás lőszerek használatát nemzetközi egyezmény tiltja, bár az erről szóló szerződésnek Jemen és Szaúd-Arábia nem részese.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormánnyal. A szaúdiak vezette katonai szövetség (Bahrein, Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jordánia, Marokkó és Szudán) március óta hajt végre légitámadásokat a lázadók állásai ellen.

A harci cselekmények következtében eddig mintegy hatezren haltak meg, közülük 2800-an civilek voltak. Csaknem 2,4 millió ember hagyta el otthonát a polgárháború sújtotta országban.