hirdetés

A realitás talaján maradtunk. Nem sikerült a kézis lányainknak a bravúr Lengyelország ellen a dániai világbajnokság nyolcaddöntőjében. Így valószínűleg a riói olimpiától is búcsúzhatnak Görbicz Anitáék, hacsak valami sokszoros csoda nem történik. Tomori súlyos sérülést szenvedett a meccsen.

szucsánszki-kézi-mti

A biztos olimpiai résztvevő brazilok vasárnapi kiesésével roppant fontossá vált a lengyelek elleni mérkőzés, ugyanis a párharc vesztesének minimális esélye maradt arra, hogy ott legyen a márciusi selejtezőben, és maradjon reménye a riói kijutásra.  A lengyelek sokszor durvaságba hajló agresszív védekezésből könnyű indításgólokat szereztek, így negyedóra elteltével már 10-4 volt a javukra. Ekkor még nem volt védett lövés a magyar kapusok statisztikájában. Jött az újabb időkérés, majd Szucsánszki bombagóllal vétette észre magát. A rivális sem volt nyugodt, ezt bizonyította egy csúnyán fölé lőtt büntető. Lassan megkezdte a felzárkózást a magyar csapat, újabb emberelőnye alatt feljött 11-8-ra.

Tomori egy lövésénél súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett, hordágyon kellett levinni. Triscsuk vette át szerepét, ő volt képes tűz alatt tartani az ellenfél védelmét. A vb-re frissen becserélt Hornyák is felnőtt hozzá, így feltámadt az addig halvány teljesítményt nyújtó gárda, a szünetre pedig már egygólos előnnyel vonulhatott.

A pihenőt követően is érződött a tét miatti nagy feszültség, sorra maradtak ki a helyzetek. Az első gólra hat percet kellett várni, Zácsik talált be. Mivel továbbra is vérszegény volt a lengyel támadójáték, időt kért a szövetségi kapitányuk. Ezután ismét felgyorsult a rivális, a 42. percben egyenlített (17-17), majd fordított. Görbicz azonban tudott segíteni, és góljával 20-18 lett az állás.

Ekkor azonban a magyar együttes hullámvölgybe került, a lengyelek újra átvették a vezetést tíz perccel a vége előtt (21-22). Egy magyar emberelőnyből az ellenfél jött ki jobban, ráadásul Görbicz is megsérült, és először a második félidőben két találattal ellépett a lengyel együttes, Németh András pedig hat és fél perccel a vége előtt időt kért.

Egy gólra sikerült feljönnie a magyar csapatnak, amely a hajrában többször támadhatott az egyenlítésért, ám az előnyét keményen őrző lengyel csapat megnyerte a találkozót.

Az első félidőben legalább azt megtettük, hogy jelentős hátrányból felálltunk. Az fantasztikus volt. Voltak tartalékaink – Hornyák Dórát például nem ismerték a lengyelek –, de a hajrában a nagy erőlködésben Szucsánszki Zita például lenullázódott. Görbicz és Tomori kiesett, őket pótolni nehéz – mondta Németh András.

(Fotó: MTI)