hirdetés

Indiai üzletemberek és művészek egy csoportja harcot indított azért, hogy Nagy-Britannia adja vissza Indiának a brit koronaékszerek egyik ékkövét, a 105 karátos Koh-i-Noor-gyémántot. A gyémánt egyike azoknak a műkincseknek, amelyek kétes körülmények között kerültek el Indiából. A brit kormány eddig az ovális alakú, halványlila színű gyémánt visszaszolgáltatására irányuló minden kísérletet visszavert.

koh-i-noor diamond

A visszaszolgáltatás kezdeményezői brit ügyvédi irodát bíztak meg azzal, hogy az ügyet a londoni felső bíróság elé vigye, és ha keresetük elbukik, készek a hágai nemzetközi bíróságra menni – adta hírül a The Independent brit napilap. A gyémánt 1851-ben érkezett Londonba, az utolsó szikh maharadzsa „adta” Viktória brit uralkodónak, amikor Nagy-Britannia bekebelezte Pandzsábot. A gyémánt átadását Indiában még ma is a nemzeti önérzet megszégyenítéseként tartják számon. A legendák szerint a gyémántot csak nő viselheti, férfira szerencsétlenséget hoz.

1911-ben belefoglalták V. György uralkodó feleségének, Mária királynénak a koronájába, majd 1937-ben VI. György feleségéé, Erzsébeté, II. Erzsébet édesanyjáé lett, aki 2002-ben halt meg. A gyémántot a Towerben, a koronaékszerek között őrzik. Legutóbb az anyakirályné temetésekor hagyta el a Towert, a koporsójára helyezték felravatalozásakor a Westminsterben.

A brit kormány eddig az ovális alakú, halványlila színű gyémánt visszaszolgáltatására irányuló minden kísérletet visszavert. India mellett a gyémánt visszaadását követelte az 1970-es években Pakisztán, Irán, sőt az afganisztáni tálibok is. Az indiaiak által megbízott brit ügyvédek a kulturális javak visszaszolgáltatásáról szóló törvényre alapozzák keresetüket, amely felhatalmazza a brit nemzeti intézményeket lopott műkincsek visszaadására.

Satish Jakhu, a Rubric Lois King ügyvédi iroda illetékese a Daily Mail brit napilapnak elmondta, „az ingó javak jogsértéséről szóló törvény alapján azzal fognak érvelni, hogy a brit kormány ellopta a gyémántokat”.