hirdetés

Őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték Alekszej Uljukajev orosz gazdasági minisztert, akit rendkívül nagy összegű, félmilliárd forintnak megfelelő vesztegetési pénzt elfogadásával gyanúsít az ügyészség.

uljukajev-aekszejA miniszter a gyanú szerint több mint kétmillió dollárt (540 millió Ft-ot) kapott azért, hogy engedélyezze az orosz állam Basnyefty vállalatban birtokolt 50 százalékos tulajdonrészének eladását a többségi állami tulajdonban lévő Rosznyefty kőolajipari óriásvállalatnak.
A nyomozók előre tudtak a készülő vesztegetésről, és csapdát állítottak, titokban megfigyelték és videózták Uljukajevet, amint éppen átveszi a pénzt. A tetten ért miniszternek nem volt esélye magyarázkodni, a helyszínen megbilincselték, és elkísérték. Letartóztatásáról lapzártánk idején döntenek. Hasonlóan magas rangú orosz tisztségviselő, vagyis egy kormánytag nyílt elfogására még nem volt példa.

Szvetlana Petrenko, a bűnügyek felderítésében szövetségi szinten eljáró Oroszország Nyomozóbizottsága (SZK Rosszii) szóvivője rámutatott, hogy egy sor komoly – a jogszabályoknak megfelelően rögzített – bizonyítékuk van a politikus ellen, így a nyomozás anyagai, hang- és videofelvételek, szemtanúk vallomásai. Ezeket azonban nem hozzák nyilvánosságra a nyomozás érdekében. Hozzátette: a nyomozóhatóságok által előterjesztett bizonyítékokat ellenőrizte az ügyészség, a bíróság pedig elfogadta.

Dmitrij Medvegyev kormányfő a nap folyamán kijelentette: egyetlen köztisztviselőnek sincs mentelmi joga korrupciós bűncselekmények esetén. A miniszterelnök a korrupciós vádak maradéktalan kivizsgálása érdekében Vlagyimir Putyin elnökkel is egyeztetett. Egyúttal arra emlékeztetett, hogy folytatni kell a korrupcióellenes jogszabályok tökéletesítését. „Putyinnak is ez a véleménye” – tette hozzá.