hirdetés

Vége. Hosszú betegség után, életének 54. évében pénteken elhunyt Guido Westerwelle volt német külügyminiszter, a liberális német Szabad Demokrata Párt, az FDP egykori elnöke. A politikus súlyos leukémiában szenvedett.

westerwelle-merkel

Guido Westerwelle a nevét viselő alapítvány közleménye szerint leukémia betegségének következtében halt meg a kölni egyetemi klinikán. Westerwelle 2001-től tíz évig volt az FDP elnöke. Vezetésével a párt a 2009-es szövetségi parlamenti – Bundestag – választáson minden korábbinál jobb eredményt, 14,6 százalékot ért el, és koalícióra lépett a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel. Az Angela Merkel vezette jobbközép–liberális koalíciós kormányban a külügyminiszteri mellett az alkancellári tisztséget töltötte be.

A párt a 2013-as Bundestag-választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt – a szavazatok 4,8 százalékát szerezte meg –, és így 64 év után kiesett a parlamentből. Westerwelle ezután visszavonult a politikából. Betegségére 2014-ben derült fény.

Joachim Gauck államfő a volt külügyér élettársának, Michael Mronznak küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy Westerwelle szenvedélyes demokrata és európai volt, külügyminiszterként pedig állhatatosan küzdött az európai integráció elmélyítéséért, az Európai Unió összetartásáért és a tagjai közötti partneri együttműködés megőrzéséért, különösen az euróválság időszakában.

Christian Lindner, az FDP elnöke Bonnban tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Guido Westerwelle liberális politikusként nemzedékeket inspirált és nagy sikerekre vezette a liberális pártot. A néhai pártelnök a piacgazdaság és a toleráns társadalom feltétlen híve, és “elkötelezett európai volt – tette hozzá.

A Bundestag valamennyi pártjából számos politikus kifejezte részvétét az elhunyt hozzátartozóinak. A külügyminisztérium berlini központi épületénél a gyász jeleként félárbocra eresztették a zászlókat.