hirdetés

A kialakult feszültség csökkentésére szólított fel kedd esti beszédében a barcelonai parlament rendkívüli ülésén Carles Puigdemont katalán elnök, aki a várakozással ellentétben nem hirdette ki Katalónia függetlenségét.

kataluniaKatalónia ügye európai ügy, ez kritikus és komoly pillanat, felelősséget kell vállalnunk azért, hogy kiküszöböljük és ne fokozzuk a feszültséget sem szavakkal, sem tettekkel .

Szélsőséges helyzetnek voltunk tanúi, az európai demokrácia történetében először történt meg, hogy egy szavazás rendőrségi erőszak közepette zajlott – jelentette ki Carles Puigdemont, aki szerint Katalóniát megalázták, amikor megpróbálta módosítani saját státusát az alkotmány tiszteletben tartása mellett.

A katalán elnök párbeszédet javasol Carles Puigdemont katalán elnök kijelentette, hogy mandátumot kapott a függetlenség kinyilvánítására, de azt javasolja, várjanak “néhány hetet” a párbeszéd érdekében.

Kedd esti, a barcelonai parlament rendkívüli ülésén elhangzott beszédében az elnök úgy vélte, hogy a tartomány elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon. Mindennek ellenére kijelentette: javasolni fogja a parlamentnek a függetlenség kinyilvánításának felfüggesztését, hogy tárgyalásokat folytathassanak Spanyolországgal.

Puigdemont beszéde közben a katalánról hirtelen spanyol nyelvre váltott át, hogy az ország egész lakossága értse azt, amit mond.