hirdetés

Helyi források szerint a férfi, aki felgyújtotta a kiotói Kyoto Animation épületét, azért cselekedett, mert állítása szerint a stúdió ellopta az ötleteit, írja a Hollywood Reporter. A tűzesetben 33-an meghaltak, 36-an pedig megsebesültek.

Helyi lapok szerint az elkövető súlyosan megsérült, amikor meggyújtotta a szétlocsolt benzint. A helyszínről még el tudott menekülni, és arra is képes volt, hogy egy közeli idős nő otthonába becsöngessen, de még az előtt összeesett, hogy a nő kinyithatta volna az ajtót. Amikor a nő észrevette az ájult, összeégett, mezítlábas férfit, vizet locsolt rá.
A rendőrség ott talált a férfira, aki fültanúk szerint azt válaszolta arra a kérdésre, hogy miért cselekedett így, mert “lemásolták az ötleteit”. A Kyoto Shimbun lap szerint a férfi azt is mondta, hogy ellopták a regényét, és ezért gyújtotta meg a tüzet.

A Kyoto Animation 2009-ben hozta létre a Kyoto Animation Awardot, aminek a lényege az, hogy a beadott mangákból vagy regényekből kiválaszottak egyet, amiből animét készítettek. Azt még nem tudni, hogy a gyújtogató beadott-e bármilyen anyagot erre a pályázatra.

A helyi rendőrség korábban azt állapította meg, hogy semmilyen kapcsolat nem volt az elkövető és a stúdió között. A 41 éves férfi a nyomozás jelenlegi stádiuma szerint a Tokió mellett található Szaitama prefektúra lakója. Úgy tudják, hogy korábban börtönben is ült, amiért késsel kirabolt egy közértet. A férfit jelenleg súlyos égési sérülésekkel ápolják, ezért még nem tudta a rendőrség részletesen kikérdezni.