hirdetés

Szerbiában sem divat már az állami korrupció. Egy volt minisztert és 78 másik embert letartóztattak a karácsonyi ünnepek alatt. Szerbia egyrészt készül nagyon az uniós csatlakozási tárgyalásokra, másrészt eljött az idő a politikai megtisztulásra és a példamutatásra az állampolgárok felé, hogy bilincsbe vernek mindenkit, aki a hatalmával visszaél.

serbian-police

Különböző korrupciós ügyekben letartóztattak Szerbiában 79 embert, köztük egy volt minisztert és sok további volt, magas rangú tisztségviselőt – jelentette be Nebojsa Stefanovic belügyminiszter.

Ezek az emberek 2004 óta több korrupciós bűncselekményt követtek el, illetve a hatalommal való visszaélésben is bűnösök, amivel több mint 100 millió euró kárt okoztak. Köztük van egy volt miniszter, több volt, magas rangú tisztségviselő, polgármesterek és volt polgármesterek, valamint nagyvállalatok igazgatói – mondta Stefanovic, aki csak S. M. monogrammal azonosította a szóban forgó volt minisztert.

A Blic című napilap internetes kiadása szerint Slobodan Milosavljevic volt kereskedelmi miniszterről van szó, aki a 2003 márciusában meggyilkolt Zoran Djindjic miniszterelnök EU-párti kormányának tagja volt.

A gyanúsítottak ellen a nyomozás az utóbbi években egyre intenzívebbé vált. A rendőrség öt gyanúsítottat még köröz. „Ez a korrupció és a pénzügyi bűncselekmények elleni egyik legjelentősebb művelet. A korrupció elleni harcban nem leszünk tekintettel sem párthovatartozásra, sem beosztásra” – jelentette ki Nebojsa Stefanovic.

Szerbia két héttel ezelőtt kezdte meg az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat.