hirdetés

Váratlanul elkezdték kimenekíteni az utasokat a Fort Lauderdale partjainál napok óta veszteglő, koronavírussal fertőzött holland Amerka luxus hajóról a Zaandamről. Még az utasok sem tudják mi történik. A Floridai városban lévő kiküldött tudósítónk Horváth Szabolcs annyit megtudott, hogy a tünetmentes utasokat a reptérre viszik. A betegeket kórházba. A hajón eddig négyen haltak bele a vírusba.

 

Talán a magyarországi tudósításommal egyidőben , magyar idő szerint hat órakor kötött ki a napok óta vesztegló luxus óceánjáró a Zaandem. A hajót azért nem engdeték kikötni, mert felütötte a fejét a koronavrus és ngy ember meg is halt az óceánjárón. A több mint 2000 utast azonban most elkezdték váratlanul kimenekíteni. a floridai kormányzó engdélyezte, mintegy 5 órás egyeztetés után, hogy a tüntementes utasokat egyből a reptérre vigyék egy különgéphez, a betegeket pedig kórházba szállítják. Egyfajta zölfolyosót nyitott Florida.

Miképpen válhatott egy luxus utazás rémutazássa ? Nos senki se hibáztassa az utasokat, nem igaz, hogy a virus tombolása közepén indult volna hozzávetőleg 2000 örült himbálozni a karib tengerre.

A hajó még március elején Buenos Aires -ból, indult, Dél és Közép Amerika felfedezése után a Panama csatornán átkelve , hogy befejezze útját Floridában. Ekkor még csak a Kínából érkező hirekből tudtak erre felé a virusról, de Magyarországon is csak reménykedtünk Európába nem ér el.

Úgy tudom még az utasok sem tudják mi történik pontosan. A tünetmentes utasokat a reptérre a kifutópályára viszik külön buszokkal, ahol már külön gépek várják a több ezer utast. A betegeket az egyik kórházba viszik Miamiba, nem tudni hányan vannak. A reptérre külön gépek érkeztek, amit a Holland Amerika hajóstársaság bérelt ki. Az utasok tulajdonképpen úgy utaznak haza, hogy hivatalosan be sem lépnek Amerikába. A váratlan megoldás hihetetlen profizmusra utal, mert erre még a helyiek sem gondoltak, hogy lesz megoldás az utasok evakuálására. Lett, mintegy 5 órás egyeztetés után, s Florida kormányzója, engedélyezte a zöldfolyosós kimenekítést- mondta kiküldött kollegánk Horváth Szabolcs, Florida, Fort Lauderdale.