hirdetés

Az amerikai ex-elnök mondatai szerint csak idő kérdése volt, hogy Krím mikor fog újra Oroszországhoz kerülni. Jimmy Carter az USA exelnöke szerint Krím visszatérése Oroszország kötelékébe elkerülhetetlen volt – írja a Rusvesna.

jimmycarter

Jól tudom azt, hogy Hruscsov sok évvel ezelőtt – bár nem is olyan rég – ajándékként adta át Ukrajnának az irányítást a Krím felett. Ezt arra alapozták, hogy Ukrajna és a Krím is az egységes Szovjetunió része volt. Nem hiszem, hogy Oroszország és a Krím közötti kapcsolat megszakadásának van perspektívája. Egyetértenek ezzel az emberek vagy nem, úgy gondolom, hogy ez szinte elkerülhetetlen lépés volt  – mondta Jimmy Carter, aki nem támogatja az amerikai fegyverszállításokat Ukrajnába.

Nagyon szeretném, ha nem szállítanánk fegyvereket Kijevnek és Kelet-Ukrajnának sem. Remélem, hogy Obama elnök nem fog fegyvereket küldeni”.

Az USA korábbi elnöke szerint az Egyesült Államokban és Oroszországban másképp értékelik a 2014-es ukrajnai kormányváltást.

Létezik egy interpretációs probléma arról, hogy mi történt akkor Kijevben, amikor az egyik elnök eltávolítása miatt megválasztottak egy másikat. Az amerikaiak szemszögéből Porosenko elnök beiktatása rendben volt és törvényesen zajlott, de meg kell, hogy mondjam, Putyin interpretálása ezeknek az eseményeknek ellenkezik ezzel és teljesen más. Szerintem a hatalmon lévő vezetők – akik a hivatalos álláspontot képviselik – sokkal pontosabban fejezték volna ki magukat arról, hogy hogyan ítéljük meg ezt a két véleményt – mondta Carter.

Jimmy Carter 1977-1981 között töltötte be az Amerikai Egyesült Államok elnöki tisztségét. Április 27-29 között Moszkvába látogatott az „Idősek” (The Elders) képviselőcsoport tagjaként. Ez az egyesület világhírű a konfliktusrendező és krízis helyzetekben szerzett emberi jogvédő tapasztalatáról. Dél-Afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke Nelson Mandela hozta létre 2007-ben. Jelenleg 12 tagja van, többek között tagja Kofi Annan az ENSZ korábbi főtitkára.

Forrás: Rusvesna