hirdetés

Három nap leforgása alatt egy tucat bomba. Az Egyesült Államokat ez tartja izgalomban, hisz olyan embereknek küldtek csőbombákat egy floridai férfi i, akikben van egy közös: mind éles bírálói Donald Trump elnöknek. A bomba gyárost az FBI elfogta és őrizetbe vette.

 

FBIA CNN több különböző hatósági forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Florida déli részén az FBI és a rendőrség elfogta  Cesar Sayocot, aki a rettegett bomba gyáros.

A férfi korábban is ismert volt a hatóságok előtt. Sayoc 56 éves, az övé egy olyan fehér kisbusz, amit szintén vizsgálnak és amelynek politikai matricák vannak az oldalán.

Miután az elmúlt napokban több kritika is érte a reagálását a helyzetre, Donald Trump amerikai elnök is újabb sajtótájékoztatót tartott az ügyben. Azt mondta, hogy az ilyen cselekedetek elítélendőek, és a politikai erőszaknak semmi helye az Egyesült Államokban.

Az amerikaiaknak össze kell fogniuk – mondta.

Mint arról írtunk kapott Soros György, Hillary Clinton és Obama is csőbombát de szerencsére egyik sem lépett működésbe.

Soros otthon sem volt, amikor az egyik alkalmazottja a postaládában felfedezte a csomagot és azonnal riasztotta a rendőrséget. A Clinton-házaspárhoz sem jutott el a bomba, mert a védelmüket biztosító Titkos Szolgálat  időben kiszúrta azt.

Az Eric Holdernek szánt csomagot ugyan neki címezték, de a gyakorlatban egy demokrata törvényalkotó, Debbie Wasserman Schultz floridai irodájába küldték. A másik demokrata politikus, Maxine Watersnek szánt küldemény a postai rendszerben már „fennakadt”, és John Brennan sem kapta meg a neki címzett küldeményt, azt a CNN New York-i, Time Warner Centerben lévő irodájába küldték. Robert de Niro sem kapta meg, a feladó ugyanis egy, a színész által alapított Tribeca Filmfesztivált szervező Tribeca Grill étteremhez küldte a csomagot.

Pénteken egy floridai postahivatalban fedezték fel a 11. csőbombás küldeményt, amit Booker szenátornak címeztek, majd egy New York-i postahivatalban akadt fent a biztonsági ellenőrzésen egy küldemény. Az utóbbit az említett nemzetbiztonsági szakértőnek címezték, de a CNN New York-i címére küldve.

Ha az volt a feladó szándéka, hogy a bomba a címzetteket sebesítse vagy ölje meg, akkor az akciója eddig kudarcot vallott, eddig ugyanis senkinek nem esett baja. Ha viszont a hírverés, esetleg a félelemkeltés vezérelte, akkor mondhatjuk, hogy sikerrel járt.

Az FBI azt gyanítja, vagy legalábbis azt kommunikálja, hogy a bombák ugyanarról a helyről származhatnak és nagy részüket Floridából küldhette a feladó és ehhez az amerikai szövetségi postarendszert használta. A nyomozók az érintett postahivatal összes kamerafelvételét átnézik, hátha fennakad az, aki a feladójuk a bombáknak.

Egyelőre azt sem lehet pontosan tudni, hogy a hatóságok szerint nem túl bonyolultan összetákolt robbanószerkezetek hogyhogy nem robbantak fel, miközben a híradások közül volt olyan, amelynek a szállítás során a csomagolása is sérült. Szakértők szerint ennek két oka lehet: az elkövető vagy annyira profi, hogy úgy tud egy ilyen bombát célba juttatni, hogy az csak akkor robbanjon, amikor a csomagot kinyitják, vagy egyszerűen béna és nem ért hozzá.

A bombákat – már amelyiket nem robbantották fel a tűzszerészek – az FBI quanticói laborjában vizsgálják, hátha találnak rajta olyan nyomokat, amelyek elvezethetnek a készítőhöz, készítőkhöz. A hatóságok eddigi közlései szerint a bombák alkotóelemei annyira egyszerű, bárhol beszerezhető dolgokból állnak, és nincs bennük semmi egyedi, hogy ez nehezítheti a nyomozást. Az eddigi információk alapján a rendőrök azt gyanították, hogy a tettest vagy tetteseket Floridában kell keresni.