hirdetés

Dutyiba megy pár évre a QAnon Sámánként ismertté vált férfi, Kai a Capitolium január 6-ai ostromában részt vett. Egy szövetségi bíró ugyanis elítélte Jacob Anthony Chansley-t, aki beismerte tettét de nagyon csalódott amiért az ex-elnök Donald Trump nem adott neki kegyelmet.

 

Az ügyészek azt kérték Royce Lamberth kerületi bírótól, hogy hosszabb, 51 hónapos büntetést szabjon ki Chansley-re, aki szeptemberben bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy társaival együtt megpróbálták megakadályozni, hogy a szenátusban hitelesítsék a 2020-as elnökválasztás eredményét.

Chansley azonban ugyanolyan súlyos büntetést kapott, mint az a harcművész férfi, akit múlt héten ítéltek el. Ő egy rendőrtisztet ütött meg a Capitoliumban január 6-án, erről videófelvétel is készült.

A januári letartóztatása óta előzetes letartóztatásban lévő Chansley sötétzöld börtönruhában, szakállal és borotvált fejjel jelent meg a bíróságon. Lamberth azt mondta, úgy véli, Chansley – aki az ítélethirdetés előtt hosszú beszédet mondott – sokat tett azért, hogy meggyőzze a bíróságot arról, hogy már „jó úton jár”. Chansley ügyvédei azt kérték a bírótól, hogy letöltendő büntetést szabjon ki védencükre.

A fogva tartás alatt Chansley-nél átmeneti skizofréniát, bipoláris zavart, depressziót és szorongást diagnosztizáltak. Amikor beismerte bűnösségét, azt mondta, csalódott, hogy Donald Trump nem adott neki elnöki kegyelmet.

Donald Trump támogatói egy gyújtó hatású beszéde után ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét január 6-án. Chansley azt mondta az FBI-nak, hogy azért érkezett Washingtonba, mert Trump azt kérte, hogy minden hazafi menjen oda. Több, az ostromban részt vevő zavargó azzal védekezett az ellenük indult büntetőeljárásban, hogy nem követtek el törvénytelenséget, hiszen mindent az akkor még hivatalban lévő elnök, Trump utasítására tettek. Chansley most már állítja, hogy megtagadta a QAnont és Trumpot is.

Már nyolc hónapja van őrizetben, ezalatt Chansley többször is hiába kérte, hogy szabadlábon védekezhessen. A bíróság márciusban azért utasította elszabadonbocsátási kérelmét, mert egy interjújában azt mondta, hogy békésen viselkedett a Capitoliumban. A bíró szerint ezzel teljesen elrugaszkodott a valóságtól, és ha nem ismeri fel tettei súlyosságát, akkor nem hihetik el, hogy nem követ el hasonlót, ha szabadon mozoghat.

Börtönpszichológusok is megállapították, hogy a férfi különféle mentális betegségekkel küzd, ügyvédje bipoláris zavarról, szorongásos betegségről, depresszióról és skizofréniáról beszélt.

A zavargások után indult szövetségi eljárásokban közel 600 embert vádoltak meg, eddig 36-an vallották magukat bűnösnek. Az összecsapások során öten életüket vesztették, köztük a biztonsági erők egy tagja, 140 rendőr pedig megsérült. A Capitoliumot védő rendőrök közül azóta négyen vetettek véget életüknek.

( Nagy A.)