hirdetés

Elítélték a két hatvannégy vármegyést Romániában, de nem terrorcselekmény miatt hanem mert a pirotechnikai eszközöket nem megfelelően tárolták, és így nem kell visszamenniük a börtönbe sem. Így az is bebizonyosodott, hogy nem robbanóanyagokat, hanem tűzijáték kellékeket találtak náluk.  

szocs-beke2015 decemberében Kézdivásárhelyen akart robbantani a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két tagja. Legalábbis a vádhatóság szerint.  A Bukaresti Ítélőtábla pénteken hirdetett ítéletet az ügyükben.

Nem jogerősen 10 hónap és 8 nap, illetve 11 hónap és 6 nap letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a Bukaresti Ítélőtábla Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetőjét. A vád szerint bombát akartak robbantani 2015. december 1-jén, a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen.

Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt május 19-én állította bíróság elé a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség, a hivatalos megfogalmazás szerint közösség elleni merényletre való felbujtás és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére való felbujtás miatt. Később előbbi vád büntetőjogi besorolását módosította a bíróság az alkotmányos rend elleni cselekedetekre tett kísérletre. Ez alól felmentették Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt.

Ugyanakkor a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértéséről szóló vádat pirotechnikai eszközök jogtalan használatára módosították, és ezért ítélték Szőcs Zoltánt 10 hónap és 8 nap, míg Beke Istvánt 11 hónap és 6 nap letöltendő szabadságvesztésre.

Megállapították ugyanakkor, hogy mindketten letöltötték büntetésüket, mivel korábban előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben voltak.

Mindkettőjüknek tízezer lejes perköltséget kell megfizetniük.