hirdetés

Néhány napig tartó kórházi kezelés után, 86 éves korában, szerdán este szívelégtelenség következtében meghalt Michal Kovác, az 1993-ban létrejött Szlovák Köztársaság első államfője – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az elhunyt családjára hivatkozva.
michal-kov-1A 86 éves, már huzamosabb ideje betegeskedő, és évek óta Parkinson-kórban is szenvedő egykori politikust hirtelen rosszullét után, szív- és érrendszeri panaszokkal a múlt pénteken vitték a pozsonyi Szent Mihály Kórház intenzív osztályára.
 Michal Kovác 1993 és 1998 között töltötte be a szlovák államfő tisztét, mandátuma lejárta után a politikától visszavonult életet élt.

Kovac fiát a 90-es évek közepén rabolta el anno a magyarországi leszámolásokkal is meggyanúsított  és el is ítélt J. Rohac és bandája.

Michal Kovác egy olyan összetett időszakban volt államfő, amikor tekintet nélküli és kifejezetten nyers küzdelem folyt Szlovákia jövőjéről és belső karakterének alakulásáról (…) Kovác elnök úr helytállt ebben a közdelemben és tevékenységével hozzásegítette Szlovákiát, hogy ne térjen le arról az útról, amely az európai szabad nemzetek közé vezetett minket – reagált Michal Kovác halálhírére Andrej Kiska, Szlovákia jelenlegi köztársasági elnöke.

Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyancsak részvétét fejezte ki az elhunyt családjának, kiemelve: kitűnő – személyi és szakmai – emberi kapcsolatok fűzték a néhai elnökhöz.
Andrej Danko, a pozsonyi parlament elnöke részvétnyilvánításában az országot ért nagy veszteségnek nevezte Michal Kovác halálát.