hirdetés

Bármire képes a gyilkos doki. Most etnikai érvekre hivatkozva próbálta meggyőzni a román Legfelsőbb Bíróságot Magyarország kiadatási kérelmének elutasításáról pénteken a nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsított román orvos ügyvédje. A román Legfelsőbb Bíróság a gyilkos doki kiadatásának ügyében egyelőre elhalasztotta a döntés meghozatalát. 

nyiregyhazi-gyilkos-orvosA Magyarországon dolgozó orvos a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölve az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítve. A Kolozsváron elfogott D. S. kiadatását augusztus 2-án jóváhagyta a kolozsvári ítélőtábla, a gyanúsított azonban fellebbezett a döntés ellen a Legfelsőbb Bíróságon.

A fellebbviteli tárgyalás során ügyvédje, Lucian Negrutiu arra kérte a bíróságot, utasítsa el Magyarország kiadatási kérelmét, vagy ha ezzel nem ért egyet, legalább halassza el, amíg ítélet születik abban a jogtalan fegyvertartási ügyben, amelyet elfogásakor indított védence ellen a kolozsvári ügyészség.

Az ügyvéd azt állította: Magyarország polgárai általában is ellenérzéseket táplálnak a románok ellen, a gyanúsított – általa beismert, „sajnálatos” – tettével kapcsolatban pedig „kifejezetten ellenséges” közhangulat alakult ki. Negrutiu a magyar sajtóból származó értesülésekre hivatkozva azt mondta: a gyanúsítottat fenyegetések érték, egyebek közt állampolgársága és nemzetisége miatt is. Megjegyezte: a magyar hatóságok általában maguk is elutasítják állampolgáraik kiadását Romániának.

Az ügyvéd az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyes Magyarországot elmarasztaló döntéseire hivatkozva azt állította: fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított – kiadatása esetén – embertelen vagy megalázó bánásmódban részesülne. Álláspontja szerint az is a kiadás ellen szól, hogy a gyanúsított önmagára is veszélyes, hiszen – mint a kolozsvári tárgyaláson elmondta – azért hozta magával fegyverét Romániába, hogy néhány családi ügye elintézését követően Romániában véget vessen életének, márpedig ennek kockázata nagyon megnőne, ha egy ellenséges környezetbe kerülne.

Maga a gyanúsított nem fejthette ki a bíróságnak egy papírlapra előkészített valamennyi érvét, mert amikor kijelentette, hogy kiadása „gyávaság” lenne a román hatóságok részéről, a bíró megvonta tőle a szót. D. S. annyit mondott: szeretné, ha Romániában ítélkeznének felette, ahova azért tért vissza, mert román földön akart meghalni.

A román Legfelsőbb Bíróság ügyben eljáró tanácsa szeptember 21-ére halasztotta a jogerős ítélet kihirdetését a gyanúsított kiadatása ügyében.