hirdetés

Rekord gyorsasággal elfogták az isztambuli rendőrök és a török terrorelhárítók azt a szíriai nőt, aki elkövette a brutális isztambuli robbantást. Ahlám Albasir mindent beismert és megnevezte a megbízóit is, amelyből most komoly török-amerikai konfliktus kezd kibontakozni. A török szerint ugyanis az USA pártfogol szervezete a Kurdisztán Munkáspárt a PKK volt a robbantás megrendelője. Persze mindezt azért nem árt némi kétellyel fogadni, hisz az azért nem igazán életszerű, hogy egy terrorista pár óra alatt mindent bevalljon és ugye az is picit gyanús, hogy épp az USA által támogatott PKK a megrendelő, akiket a török állami vezetés nem igazán kedvel.

 

Beismerő vallomást tett az a fiatal, szíriai állampolgárságú nő, akit a hat halálos áldozatot és 81 sebesültet követelő isztambuli robbantás elkövetésével gyanúsítanak – írta a török média a helyi rendőrségre hivatkozva hétfőn.

Ahlám Albasír beismerte, hogy vasárnap délután pokolgépet helyezett el Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, az Istiklalon. Azt is elismerte, hogy a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megrendelésére hajtotta végre a robbantást, és az észak-szíriai Kobaniból kapta a parancsokat.

A nőt a török média szerint a PKK titkosszolgálata képezte ki.

Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfő hajnalban bejelentette, hogy őrizetbe vették a vasárnapi merénylet fő elkövetőjét, aki vélhetőleg az északnyugat-szíriai Afrín térségében jutott át a szíriai-török határon. A fiatal nőt több gyanúsítottal együtt egy az isztambuli Kücükcekmecében található lakásban tartóztatták le, ahol nagy mennyiségű eurót, aranyat, pisztolyt és lőszereket találtak. Soylu szerint a gyanúsított Görögországba akart menekülni.

Mindez azért picit gyanús. Törökországnak ugyanis nagyon jókor jött ez a merénylet és az is, hogy mostmár hivatalosan lobogtathatnak egy vallomást, miszerint Amerika barátja a PKK robbantott. Így nemcsak egy korpuszt tud már Erdogan mutogatni, de mindez alapot is adhat arra, hogy a kurdok elleni török katonai akciók felerősödjenek. S  az is gyanús, hogy egy állítólagos terrorista pár óra alatt mindent bevalljon. Arról pedig nem beszélve, hogy ez a gyors és gyanús elfogás arra is tökéletes, hogy az ukránokat támogató és ősellenségnek számító amerikai politikai vezetés épp Erdogan nagy haverját Putyint szorongatja. Szóval mi már láttunk sok olyan esetet, hogy gyorsan el lett fogva egy gyanúsított, aztán évekkel később kiderült az illetőnek semmi köze nem volt a vérengzéshez.

Az isztambuli főügyészség nagyszabású nyomozást indított a nagy erejű, TNT-vel végrehajtott támadás után, amelynek csak török halottjai vannak. Egyebek között egy kilencéves kislány és édesapja, illetve egy 15 éves kamaszlány és édesanyja is életét vesztette.

A belügyminiszter tájékoztatása alapján eddig 46 embert vettek őrizetbe.

A merényletet követően Ankara visszautasította az Egyesült Államok részvétnyilvánítását arra hivatkozva, hogy Washington a „kobani kurd terroristák” támogatója. Soylu leszögezte: át kell gondolni, hogy Törökország milyen kapcsolatot akar fenntartani egy olyan állammal, amely terroristákat pártfogol.

Ankara korábban is gyakran kifogásolta, hogy az Egyesült Államok támogatja a törökök által a PKK bábjának tekintett szíriai Népvédelmi Egységeket (YPG). Az YPG Washington helyi szövetségese volt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban. Kobaniban 2015-ben nagy csata zajlott, amelynek következtében a kurd csapatok nyugati támogatással kiszorították a dzsihadistákat a térségből. A város jelenleg a Szíriai Demokratikus Erők nevű katonai szövetség felügyelete alatt áll, amelynek az YPG is része.

Isztambulban legutóbb 2016 szilveszterén követtek el merényletet a Boszporusz partján található Reina klubban. Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt, amelyek túlnyomó többségét az Iszlám Állam vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK hajtotta végre.