hirdetés

Koszovóban elfogták Milovan Bojovic egykori szerb tábornokot, akit az albán civil lakosság ellen az 1998–1999-es koszovói háború idején elkövetett bűncselekményekkel vádolnak – számolt be róla pénteken a Koha Ditore című pristinai napilap honlapján.

milovan bojovic

A koszovói rendőrség megerősítette az elfogás hírét. Azt is közölték, hogy Bojovicot azért vették őrizetbe, mert illegálisan lépte át a szerb-koszovói határt.

Egy koszovói emberi jogi csoport szerint Bojovic közeli kapcsolatban állt az egykori szerb és jugoszláv elnökkel, Slobodan Miloseviccsel. A koszovói háború az ő elnöksége idején zajlott, és csak azt követően ért véget, amikor a NATO hadműveletet indított Jugoszlávia ellen.

A koszovói szervezet szerint a háború idején Észak-Koszovóban Milovan Bojovic felügyelete alatt álltak azok a félkatonai és rendőrségi alakulatok, amelyek fegyvertelen civilek ellen követtek el bűncselekményeket, egyebek mellett gyilkosságot és tömeggyilkosságot. Információik szerint a szóban forgó térségben 499 embert gyilkoltak meg; további 98-at eltűntként tartanak nyilván, akik közül 52-en civilek voltak.