hirdetés

Elfogták a francia rendőrök Párizsban a brutálisan meggyilkolt és feldarabolt Jamal Hasogdzsi újságíró egyik gyilkosát. Érdekes módon a férfit alig három nappal azután kapták el, hogy Emmanuel Macron francia államfő találkozott Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel Dzsiddában, állítólag az elfogásról is szó esett a politikai találkozón.

 

Őrizetbe vették Jamal Hasogdzsi kormánykritikus szaúd-arábiai újságírót kivégző kommandó egyik feltételezett tagját a párizsi Roissy Charles-de-Gaulle repülőtéren – jelentették francia igazságügyi források.

A 33 éves Khalid Alotaibit a reptéri határrendészet tartóztatta le, amikor fel akart szállni egy Rijádba tartó repülőjáratra.

A férfi – aki ellen Törökország adott ki nemzetközi elfogató parancsot – előzetes letartóztatásba került, a személyazonossága ellenőrzését követően szerdán a párizsi ügyészség elé kerül, amely hivatalosan is közli vele az elfogató parancs részleteit – jelezte a forrás az AFP hírügynökségnek.

Khalid Alotaibi kérheti, hogy kiadatását Törökországnak tagadják meg. Ez esetben a francia igazságszolgáltatás felszólíthatja arra, hogy maradjon Franciaországban, szabadon, rendőri felügyelet alatt vagy pedig előzetes letartóztatásban addig, amíg Törökország indítványozza hivatalosan a kiadatást. A fellebbviteli bíróságnak a rá következő hetekben kell döntenie a kérelemről.

Macron elnök nem titkolta mindenről beszélt a szaúdi trónörökössel.

„Mindenről beszéltünk, tabuk nélkül. És az emberi jogok kérdésére is természetesen kitértünk, nagyon közvetlen beszélgetés volt” – mondta a találkozót követően a francia elnök. „A következő hetekben és hónapokban ki fog derülni, hogy tudunk-e előrelépni ezen a téren” – tette hozzá Emanuell Macron.

A francia elnököt hazájában sokan bírálták amiatt, hogy a gyilkosság óta ő volt az első nyugati vezető, aki találkozott a szaúdi trónörökössel. Emmanuel Macron azzal indokolta a kapcsolatfelvételt, hogy „Szaúd-Arábiával szükséges a párbeszéd a királyság „demográfiai, gazdasági történelmi és vallási befolyása miatt”.

MInt ismeretes az 59 éves Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze. Török tisztségviselők szerint szaúdi „halálosztag” ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban.

Az amerikai hírszerzés jelentésében azt írta: Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelhette el a műveletet. A koronaherceg cáfolta érintettségét, de Rijád később elismerte, hogy szaúdi ügynökök követték el.

( Németh Attila)