hirdetés

Megostromolták a parlamentet Paraguayban. A tüntetők emellett fel is gyújtották az épületet, miután a szenátus olyan alkotmánymódosítást szavazott meg, amely lehetővé tenné Horacio Cartes államfőnek és elődjeinek, hogy újra indulhassanak az elnökválasztáson.

paraguay parlamenti balhéA helyi média híradásai szerint már a szenátusi szavazás előtt tüntetők vonultak a kongresszus épülete elé, tiltakozva az alkotmánymódosítás ellen, és összecsaptak a rohamrendőrökkel, akik vízágyukat és gumilövedékeket vetettek be ellenük.

A tüntetőket azonban mindez nem zavarta. betörték a parlament üvegeit, gumikat égettek és lebontották az épületet körülvevő kerítést is.

 

A helyi sajtó szerint lángokban állt a kongresszusi palota alsó szintje, de a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet, miután a tüntetők péntek késő éjszaka távoztak a helyszínről. Emberek tartózkodtak odabenn, amikor lángra kapott az épület, de nem érkeztek arról hírek, hogy a tűz miatt bárkinek is baja esett volna.

A tüntetések folytatódtak a főváros, Asunción más részein, és vidéki városokban is voltak demonstrációk.

A helyi média szerint a rendbontásokban több politikus és újságíró is megsérült, Tadeo Rojas belügyminiszter szerint rendőrök is megsérültek.

Horacio Carter államfő nyugalomra és az erőszak elutasítására intett Twitter-üzenetében.

A demokráciát nem erőszakkal vívják ki vagy oltalmazzák, és biztosak lehetnek abban, hogy ez a kormány a továbbiakban is mindent megtesz a rend fenntartásáért a köztársaságban. Nem engedhetjük, hogy néhány barbár lerombolja a paraguayiak békéjét, nyugalmát és általános jólétét– írta Cartes.