hirdetés

A portugál rendőrség őrizetbe vett vasárnap egy 55 éves férfit azzal a gyanúval, hogy ő okozta az ország középső részén, Castelo Branco környékén második napja tomboló erdőtűzeket.

 

A rendőrség vizsgálatot indított, mert gyanúsnak találja a tűzvész keletkezésének körülményeit.

 

A gyanúsított cselekedetével emberéleteket, otthonokat és erdős területeket tett ki veszélynek. – áll a rendőrség közleményében, amiből az is kiderült, hogy a gyanúsított tüzet rakott a fenyőerdőben, és csak a helyi tűzoltók gyors közbelépésének köszönhető, hogy a tűzvész nem öltött nagyobb méreteket.

 

Röviddel a közlemény megjelenése előtt Eduardo Cabrita belügyminiszter azt közölte, hogy a hatóságok nyomozást indítottak, mert furcsának találták, hogy egyszerre több helyen, ugyanabban a térségben és nagyjából egy időben, helyi idő szerint 14.30 és 15.30 között lobbant lángra az erdő.

 

A fővárostól 225 kilométerre északkeletre fekvő Castelo Branco közelében szombat délután keletkezett három tűzgóc, vasárnap délutánra pedig a három közül két helyen a tűzoltóknak sikerült megfékezniük lángokat. A harmadikon, Vila de Rei közelében egyelőre csak a lángoló terület hatvan százalékát tudták eloltani.

 

A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint a lángok oltásában 1275 több tűzoltó, 381 tűzoltóautó és tizennégy helikopter vesz részt. Nehezíti a dolgukat az erős szél és a harmincöt fokos meleg. A katonák lánctalpas járműveikkel tisztítják meg az utakat a tűzoltókocsik előtt, és mobilkonyhákat létesítettek, hogy ellássák élelemmel a bajba jutottakat.

 

Az erdőtűzben 12 civil és nyolc tűzoltó megsérült, egyikük állapota válságos, őt súlyos égési sérülésekkel szállították helikopterrel egy lisszaboni kórházba. Az erdőtűz délnyugat felé, Santarém irányában terjed, egy falut részben ki kellett üríteni.