hirdetés

A török hatóságok biztonsági aggodalmakra hivatkozva betiltották a júniusi isztambuli melegfelvonulásokat, miután egy szélsőséges csoport azzal fenyegetőzött, hogy mindent el fog követni a két rendezvény megakadályozására.

Istanbul LMBT

Isztambul belvárosában most vasárnapra terveztek egy menetet a transznemű emberek támogatására, míg az idei melegbüszkeség-parádét, amely korábban a muzulmán világ legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye volt, egy héttel későbbre, június 26-ára hirdették meg.

A városi kormányzó hivatala közleményében a közbiztonság miatti aggodalmakra hivatkozva tiltotta be a felvonulásokat. A szervezők válaszul közölték, hogy jogi úton megtámadják a szerintük alkotmányellenes döntést. Az Evrensel című török lap aktivistákat idézett, akik a tiltás ellenére is fel akarnak vonulni.

Isztambulban szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben az elmúlt hónapok pokolgépes merényletei miatt. Ráadásul az egyik ultranacionalista ifjúsági csoport azzal fenyegetett, hogy meg fogja akadályozni a felvonulásokat.

(Üzenjük) állami tisztségviselőinknek: ne hagyják, hogy nekünk kelljen ezzel foglalkozni. Vagy tegyék meg, ami szükséges, vagy mi tesszük. Minden kockázatot vállalunk, hogy közvetlenül megakadályozzuk a felvonulást – fenyegetőzött újságírók előtt szerdán Kursat Mican, a csoport isztambuli vezetője. Nem vállalunk felelősséget azért, ami ezután fog történni – tette hozzá Mican, s egy török szólást idézett, amely szerint „ha nem tanulsz tapasztalatból, majd tanulsz az ütlegekből.”

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa tavaly megdöbbenésének adott hangot a felvonulók elleni brutális fellépés miatt. Muiznieks hangsúlyozta, hogy a békés gyülekezés joga alapvető emberi jog, s a rendőrségnek megvédenie kell a tüntetőket, nem pedig megtámadnia.