hirdetés

Menekítették a román miniszterelnököt. Az afganisztáni Kandahárban Victor Ponta román miniszterelnök látogatása idején riasztották rakétatámadás miatt azt a NATO-támaszpontot, melyben éppen a román vezető tartózkodott.

Victor Ponta kormányfő Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes és Mircea Dusa védelmi miniszter társaságában kereste fel vasárnap az Afganisztánban szolgálatot teljesítő román katonákat. A riasztás épp akkor történt, amikor a román kormány tagjai a román katonákkal ebédeltek.

 
A riasztást követően – az előírásoknak megfelelően – valamennyien hasra fekve várták meg, hogy a vendégekért páncélozott jármű jöjjön, s őket egy bunkerbe menekítsék. A támadásban senki nem sebesült meg. A román delegáció tagjai húsz perccel később folytathatták programjukat.
A román kormány tagjai Kandahárban azon a ceremónián vettek részt, amely hivatalosan is elindítja az Afganisztánban szolgáló román katonák visszavonását. A ceremónián Victor Ponta kijelentette, Románia a katonái áldozata által ma biztonságosabb, és a NATO-szövetségesek által jobban megbecsült ország. A miniszterelnök megkoszorúzta azt az emlékművet, amelyet az Afganisztánban elesett 23 román katona emlékére állítottak a katonai alakulaton belül.
A román hadsereg egységei 12 éve vesznek részt az afganisztáni katonai műveletekben. Jelenleg 2000 román katona állomásozik az ázsiai országban. A NATO-szövetségesekkel kötött megegyezés alapján az elkövetkező hónapokban kerül sor a román katonák visszavonására. Ezt követően mintegy 200 román katona marad Afganisztánban, akik az afgán hadsereg kiképzésében kapnak szerepet.