hirdetés

Egyre nő az illegális határátlépők száma Magyarországon. Legalábbis a BBC erről írt, és arról, hogy a déli határt védő kerítés kudarcot vallott. A GYODA ugyanis látványos és elrettentő, valamint lassítja a határon való bejutást, de maximum ennyi az előnye. A hátrányairól pedig jobb nem is beszélni.

kerítés migráns

A brit közszolgálati csatorna internetes oldala a magyar rendőrség adataira hivatkozva közli, hogy egyre több határsértőt fognak a hatóságok a magyar–szerb határnál. Januárban mintegy 550 embert vontak eljárás alá, amely a duplája volt a decemberben tapasztalt 270 főnek. A februári számok még ennél is nagyobbak, az elmúlt 20 napban mintegy 1200 határsértőt tartóztattak fel a déli határnál, akik egyszerűen, a GYODA-t átlépve jutottak be. A bíróságok is egyre több szabálysértési ügyben kénytelenek eljárni, sőt emiatt az illetékes vezetők erősítést kértek, hogy több bíró ítélkezhessen ezen tiltott határátlépések ügyében. A baj pedig az, hogy hiába toloncolja ki Magyarország és a bíróság a menekülteket, egyik szomszédos ország sem veszi át tőlünk őket, mert ugye furcsán viselkedtünk velük, nem szóltunk a kerítésről és a migrán problémát is rájuk hagytuk. Így az itt lévő menekültek száma folyamatosan emelkedik. A férőhelyek pedig lassan majd szükősek lesznek. Az uniótól pedig aligha kapunk bármiféle segítséget is, hisz a V4-ek szószólójaként vertük az asztalt a menekültellenes kirohanásainkkal.

A BBC megjegyzi, hogy Magyarország tavaly szeptemberben 175 kilométer hosszú kerítést telepített a szerb határ mentén, ami valamelyest csökkentette a menekültáradatot. A magyar rendőrség szerint ugyanakkor a menekültek megtalálják a módját az átjutásnak, és átvágják a kerítést, vagy átmásznak rajta.

A legtöbb menekült pakisztáni, iráni és marokkói származású, akik nem ismernek más útvonalakat Nyugat-Európa felé. A többi migráns – akik nagy része a szíriai polgárháború elől menekül – már Szlovénián keresztül jut el Ausztriába.

Nick Thorpe, a BBC tudósítója szerint bár sokkal kevesebb menekült lép be Magyarországra, mint mondjuk Ausztriába, az illegális határátlépők számának növekedése akkor is riasztó. Thorpe szerint tavaly ugyanebben az időszakban jóval kevesebben lépték át a határt, igaz, a nagy menekülthullám csak nyáron érte el Magyarországot.

A brit lap megjegyzi, hogy az illegális határátlépőkre büntetőeljárás vár Magyarországon, vagy kitoloncolják őket. Megemlítik, hogy Pintér Sándor belügyminiszter pénteken harminc nappal meghosszabbította három, Horvátországgal határos vasúti átkelő lezárását, attól tartva, hogy a menekültek ott akarnak átkelni Magyarországra.

(Forrás: BBC–Esti Újság, V. V.)