hirdetés

Kritikussá vált a szlovákiai egészségügyi ellátás, miután hétfőn egyszerre mondott fel azonnalli hatállyal 540 nővér. Intenzív osztályokat  is bezárhatnak a kialakult nővérhiány miatt. A környékbeli kórházakkal és a hadsereg ápolónőivel együttműködve próbálják biztosítani a működést.

kórházi dolgozók

 

A szlovák média úgy tudja: több kórházban műtéteket halasztottak el. A nővéri kamara szerint az egészségügyből távozó nővérek száma meghaladja a hatszázat.

A szlovákiai kórházakban összesen körülbelül 13 ezer nővér dolgozik, akik közül több ezren november 25-én tömeges felmondásokat adtak be, hogy így tiltakozzanak az új egészségügyi törvény ellen, amely nem veszi figyelembe követeléseiket. Például nem számol a ledolgozott évek utáni béremelésekkel, és nem vonatkozik az összes nővérre.

Emberileg nagyon sajnálom. A nővérek elhagyták betegeiket, ami Szlovákia történetében először történt meg. Azonban biztosítva van minden beteg egészségügyi ellátása – kommentálta Viliam Cislák, szlovák egészségügyi miniszter a nővérek távozását.

A nővérek tiltakozó akciója elsősorban az ország északi részén fekvő zsolnai és eperjesi kórházat érintette. Eperjesen például csak a kórházi részlegek 60 százaléka volt hétfőn működőképes – közölte az intézmény vezetősége. A helyzeten a hadsereg igyekezett segíteni, és saját állományából hét nővért bocsátott a kórház rendelkezésére.

Cislák elmondta: a kórházak a jövőben is képesek lesznek csökkentett üzemben dolgozni. Ugyanakkor közölte: büntető feljelentést tesz a nővérek szervezetének köreiből származó olyan hírek terjesztői ellen, akik azt állították, hogy a tömeges felmondások következtében egymillió beteg ellátása került veszélybe.

A miniszter szerint a szlovák hadsereg és a kórházak közötti együttműködésben nincs semmi rendkívüli. A civil kórházakban tartósan körülbelül 40 katonai egészségügyi nővér dolgozik – mondta.

A szlovák kormány alaptalannak minősítette a nővérek követeléseit, és azt állítja, hogy a törvény is rendben van. Cislák szerint az egészségügyi dolgozók béralapját az idén 55 millió euróval növelték meg, ami lehetővé teszi a nővérek bérének jelentős emelését is.

Szlovákiában jelentős különbség van a nagy kórházakban, illetve a kisebb egészségügyi létesítményekben dolgozó nővérek átlagfizetése között. Míg a kisebb kórházakban havi bruttó átlagbérük 859 euró, addig a nagykórházakban meghaladja az ezer eurót is. A szlovákiai nővérek átlagéletkora megközelíti az 50 évet.