hirdetés

Már 272-re emelkedett az Ecuador partjait megrázó, a Richter-skála szerint 7,8-es erősségű földrengés halálos áldozatainak száma. Azonban jóval több lehet ez a szám. A sebesültek száma meghaladta a 2500-at. Magyarok nincsenek sem az áldozatok, sem a sebesültek közt.

ecuador földrengés

1979 óta ez volt a legsúlyosabb földrengés, ami a latin-amerikai országot sújtotta. A természeti csapás miatt római látogatását megszakító Correa nemzeti vészhelyzetet hirdetett, és arra buzdította az ecuadoriakat, hogy maradjanak erősek. Ferenc pápa szolidaritásáról biztosította Ecuador lakosságát. A földrengés áldozatainak száma egy vasárnapi összesítés szerint legkevesebb 272, a sebesültek számát mintegy 2060-ra teszik.

A földmozgás epicentruma az ország nyugati részén fekvő tengerparti Esmeraldas tartományban, Pedernales várostól 14 kilométerre északnyugatra, fészke pedig 19 kilométeres mélységben volt, de a katasztrófa a szomszédos Manabí tartományt is súlyosan érinti.

A rezgést több mint 135 utórengés követte, az egyik a Richter-skála szerint 5,6-es erősségű volt. A hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a következő órákban és napokban erősebb utórengések várhatóak.

Jorge Glas alelnök tájékoztatása szerint a földmozgás epicentrumától közel 400 kilométerre fekvő Guayaquil, illetve a 200 kilométerre található Manta és Portoviejo városokban is szedett halálos áldozatokat a katasztrófa.

A mentési munkálatok a latin-amerikai ország számos térségében továbbra is tartanak, így valószínű, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik.

A káosz és a feszültség érezhető volt az érintett térségekben: az emberek az utcákon aludtak, összegyűjtötték a fellelhető élelmiszereket és bőröndökbe pakolták megmaradt holmijukat.

A természeti katasztrófa következtében az egyik portoviejói börtönből kitört mintegy száz rab. Ledy Zuniga, Ecuador igazságügyi minisztere a Twitter mikroblogportálon közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy 30-at közülük nem sokkal később sikerült elfogni.

A földrengés epientrumának közelében fekvő, 40 ezer lakosú Pedernales város polgármestere, Gabriel Alcivar arról számolt be, hogy a káosz közepette fosztogatások törtek ki a városban, de a hatóságok túlságosan el vannak foglalva a mentési munkálatokkal, ezért nem tudnak a rend helyreállításával törődni.

A szeizmikus aktivitást az epicentrumtól 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is érezni lehetett: az emberek rémülten szaladtak az utcákra, számos kerületben áramkimaradások voltak.

Az olajtermelő országban elővigyázatossági intézkedésként lezárták az olajvezetékeket és leállították a vízerőműveket.