hirdetés

Már 25 halottja van a brutális orosz rakétatámadásnak Dnyipróban. Az alattomos támadásban 72 civil sérült meg, köztük 13 gyerek is. Az ukrán hatóságok szerint félő, hogy az áldozatok száma jóval nagyobb lesz, mert 43 embert még keresnek a romok alatt.

 

Vasárnap délutánra 25-ra emelkedett a szombati orosz légicsapás halálos áldozatainak száma az Ukrajna keleti részében lévő Dnyipróban – közölte a városi tanács a katasztrófavédelmi szolgálatra hivatkozva.

Szombaton Oroszország újabb nagyszabású légitámadást mért ukrán városokra, Dnyipróban egy kilencemeletes házat ért találat, amit szó szerint kettévágott a bomba.

A legfrissebb adatok szerint a halálos áldozatokon kívül hetvenketten sebesültek meg, köztük 13 gyerek, 39 embert mentettek ki. Még mindig keresnek 43 személyt. A mentők még három tűzfészket oltanak a házban, közben tovább kutatnak a romok alatt túlélők után.

Dnyipróban a városi tanács közlése szerint háromnapos gyászt rendeltek el.

Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka a Facebookon azt írta, hogy az oroszok január 14-én öt H-22-es típusú rakétát lőttek ki,  az orosz légierő öt Tu-22-es nagy hatótávolságú bombázóval Ukrajna területére. A lövéseket szerinte a kurszki területről és az Azovi-tengerről hajtották végre.

Az egyik, Kurszkból indított rakéta találta el a lakóházat Dnyipróban.

„Az ukrán fegyveres erők nem rendelkeznek olyan fegyverekkel, amelyek alkalmasak az ilyen típusú rakéták lelövésére. Az Ukrajna területén végrehajtott orosz katonai agresszió kezdete óta több mint 210 ilyen típusú rakétát lőttek ki. Az ukrán légvédelem egyet sem tudott megsemmisíteni” – mondta az ukrán légierő parancsnoka.

Olecsuk kifejtette, hogy a H-22-es robbanófejének tömege körülbelül 950 kilogramm, a rakéta maximális hatótávolsága pedig 600 kilométer. A parancsnok szerint csakis olyan légvédelmi rakétarendszerek képesek ezeket a légi célpontokat elfogni, amelyeket várhatóan a közeljövőben a nyugati partnerek bocsáthatnak Ukrajna rendelkezésére. Példaként a Patriot légvédelmi rakétarendszereket említette.