hirdetés

Jelentősen emelkedett az Ankarában szombaton elkövetett merénylet áldozatainak száma az első jelentésekhez képest. Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter a helyszínen tett látogatása után tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy 86 ember vesztette életét, 186-an pedig megsebesültek.

ankara robbantás

 

A helyszínen 62 ember, kórházba szállítás után pedig további 24 ember halt meg. A sebesültek közül 28-at intenzív osztályon kezelnek. Az első jelentésekben még 30 halott és 126 sebesült szerepelt.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Selami Altinok belügyminiszter az állam, a demokrácia és a török nép ellen irányuló támadásnak minősítette a kettős robbantást. Leszögezte, hogy a biztonsági erők részéről nem volt „hanyagság”, nem ez vezetett Törökország közelmúltbeli történelmének legvéresebb merényletéhez.

A robbanások helyszíne az ankarai főpályaudvarhoz közeli forgalmas útkereszteződés volt. A robbanásokat török biztonsági szakértők szerint öngyilkos merénylőkre erősített nagy erejű bombák okozták, és egy autóba rejtett pokolgép.

A CNN Türk hírtelevízió szerint a valószínűsíthető terrortámadás helyszíne egy béketüntetés gyülekezőhelye volt, amelynek résztvevői az ország délkeleti részén a török állam és kurd fegyveresek közti konfliktus ellen tiltakoztak. Eddig még egy szervezet sem vállalta magára a robbantást. Az egyik robbanásról felvétel is készült, ami eredetileg a tüntetők akcióját akarta megörökíteni, de a békés performance alatt a háttérben felrobbant az első bomba.

A tüntetést több párt (köztük a mérsékelt kurd HDP) és civil szervezet azzal a céllal tartotta, hogy békét követeljenek a török hatóságok és a PKK nevű fegyveres kurd szervezet között.

A robbanás utáni káoszt a hatóságok sem segítettek elrendezni, a HDP twitteres beszámolói alapján a rendőrök a levegőbe lövöldöztek, és olyan is előfordult, hogy sebesülteket menteni próbáló embereket vertek meg. A legutóbb ehhez hasonló merénylet nyáron történt Diyarbakir városában.

Néhány elemző mostanában jelezte, hogy Törökország újabb terrortámadások célpontjává válhat, mivel a közelmúltban az USA rendelkezésére bocsátották egy légi támaszpontjukat, hogy onnan bombázzák az Iszlám Állam csapatait.