hirdetés

Újabb gyanúsítottjai vannak a szenpétervári terrorcselekménynek. A metró robbantás ügyében az orosz nyomozók és a titkosszolgálat szerint egy kirgiz és egy kazah születésű huszonéves férfi robbanthatott Szentpéterváron. egy korábbi feltételezett férfi jelentkezett és tisztázta magát. A merénylet már 14 áldozatot követelt és feltehetőleg nőni fog a halottak száma. Egyelőre senki nem vállalta magára a terrorakciót.

metrórobbantásA 22 éves, kazah állampolgárságú Makszim Arisevet gyanúsítják a hatóságok a szentpétervári öngyilkos metrórobbantás elkövetésével. Társa, az ugyancsak 22 éves kirgizisztáni születésű, de orosz útlevéllel rendelkező Akbarzson Dzsalilov ellen pedig körözést adott ki az orosz Nyomozó Bizottság– közölte a Fontanka.

Az orosz hírportál értesülései szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a robbanószerkezet vagy a testéhez volt erősítve, vagy a hátizsákjában volt, vagy kézben tartotta azt, a hasa magasságában. A robbantó egyik kezét vezetékekkel együtt találták meg és azt szakértői vizsgálatra küldték. Az informátor kijelentette, hogy a detonáció helyszínén sok, az áldozatoktól származó testmaradvány is szétszóródott.

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.

Az eddigi adatok szerint a robbantásban 14-en haltak meg és 51 embert szállítottak kórházba.

Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette nem tud magyar sérültről. Igaz egy brüsszeli iskoláscsoport kirándult Szentpéterváron a robbantás idején, és volt köztük három magyar diák is de  jól vannak.  A kint élő és dolgozó 70 magyar is rendben van.