hirdetés

Nagy erőfeszítésekkel takarítják a horvát mentőalakulatok a rijekai partoknál tengerbe ömlött olajszennyeződést. A munkálatokat nehezíti a szélsőséges időjárás és a viharos erejű szél is. A nagyméretű olajszennyezésről a Nova TV számolt be. Feltehetőleg az eset miatt a horvát hatóságok a magyar tulajdonost, a MOL-t is elő veszi majd megint, hisz régóta tüske a szemükben, hogy az INA-részvényekhez ragaszkodik a magyar óriásvállalat.

RIJEKA, 19.07.2005. URINJ, INA RAFINERIJA NAFTE, ISCURILA NAFTA  SNIMIO PETAR FABIJAN

Az INA horvát olajipari vállalat megerősítette, hogy az olaj a rijekai finomítóból szivárgott csütörtökön délután. A vállalat vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a baleset következményeit 24 órán belül semlegesítik. A kiterjedt szennyeződés Kostrena járás területén a partoktól a tengerbe nyúlva ötszáz méterig is elér. A mentőalakulatok a helyiek segítségével próbálják meg eltakarítani a víz felszínén lebegő sűrű olajos anyagot, mielőtt komoly katasztrófát okozna az élővilágban.

Mirela Marunic, a járás elöljárója a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy ekkora természeti katasztrófára nem emlékszik, amióta a finomító létezik. Hozzátette, hogy elfogyott az emberek türelme és féltik a biztonságukat. Marunic szerint a szennyeződések egyre gyakoribbak és egyre nagyobb méretet öltenek. Az elöljáró úgy véli: a történtek mérhetetlen károkat okoznak nemcsak a járás, hanem az egész Kvarner-öböl turizmusának.

A rijekai finomító Kostrenaban, az Urinj félszigeten, Rijeka közelében helyezkedik el, működését 1965-ben kezdte meg, és Horvátország legnagyobb finomítójának számít.