hirdetés

Észak-Korea szerint a rezsim túlélésének a kulcsa a minél nagyobb nukleáris arzenál – mondta az amerikai hírszerzési igazgató. Sőt James Clapper szerint ezen eszeveszett elméletről Phenjan semmiképp sem mond le, és nem látják be, hogy tévúton járnak.
kim dzsongunAz észak-koreai nukleáris leszerelését célzó politika „valószínűleg veszett ügy”, legjobb esetben egyfajta határt lehetne szabni a phenjani rezsim nukleáris képességének – mondta James Clapper, az USA hírszerzési igazgatója.

A The Council of Foreign Relationsban tartott elődadásán Clappert megkérdezték: szerinte Phenjan hajlandó volna-e lemondani az atomfegyverekről. A DNI azt válaszolta, hogy nem, mert ez a túlélésük kulcsa.

Clapper szerint amikor 2014-ben az Észak-Koreába utazott, hogy közbenjárjon 2 amerikai fogoly kiszabadítása érdekében, megtudta, hogy Phenjan szemszögéből hogyan is néz ki a világ.

– Ostrom alatt állnak, és nagyon paranoiásak, szóval a gondolat, hogy letegyenek atomképességükről, bármi is legyen az, fel sem merül náluk.

Szerinte Phenjan abba sem megy bele, hogy megszabják atomképességének határait. – Ezt nem fogja megtenni csak azért, mert kérjük. Komoly ösztönzőerőre lesz ehhez szükség – mondta Clapper.

Az amerikai külügyminisztérium szinte azonnal reagált Clapper kijelentésére. John Kirby külügyi szóvivő szerint az USA Koreai-félszigettel kapcsolatos politikája az, hogy a térségben ellenőrizhető nukleáris leszerelést érjen el.