hirdetés

Néma csenddel emlékeztek meg az európai uniós parlament képviselői a brüsszeli terror áldozatairól. A négynapos strasbourgi plenáris ülésük kezdetén az európai uniós parlament elnöke elmondta, hogy ezen terrorcselekmények gyűlöletet és félelmet próbálnak kelteni, de nem fog sikerülni.

brüsszel robbantások-AP

Mint ismeretes, március 22-én a Brüsszelben elkövetett öngyilkos IÁ terrorista merényletek 32 embert öltek meg és 340 ember sebesült meg.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke kegyetlennek, embertelennek és cinikusnak nevezte a terrorcselekményeket, amelyek gyűlöletet és félelmet próbálnak ültetni az európaiak szívébe.

„A brüsszeli terrortámadás Belgium és Európa fekete napja volt. Az elkövetők Európa szívét vették célba, egy soknyelvű és toleráns várost, amely az uniós és nemzetközi intézmények otthonaként azt a nyitott társadalmat testesíti meg, amelyet a terroristák gyűlölnek. Köztereken közlekedő ártatlan emberekre támadtak, hogy félelmet keltsenek és gyűlöletet szítsanak a városban, az országban és egész Európában” – mondta az elnök az EP közleménye szerint.

A gyilkosok számításait akkor lehet keresztülhúzni, ha „a félelemmel szemben szolidaritást mutatunk, összefogással, közösen emlékezünk az áldozatokra, és megmutatjuk, hogy minket nem lehet gyűlölettel megfertőzni”. Arra figyelmeztetett, hogy a gyűlöletre nem szabad gyűlölettel, az erőszakra erőszakkal válaszolni.

Véleménye szerint meg kell birkózni a bizalmatlansággal, ki kell állni mindenki szabadságáért, meg kell védeni a demokráciát és az emberi méltóságot – írta az MTI.

Végül felhívta a figyelmet arra, hogy a dzsihádista terror naponta a világ minden pontján szed áldozatokat. Az elmúlt hónapokban öngyilkos merénylők öltek ártatlan civileket egyebek között Afganisztánban, Pakisztánban, Irakban, Elefántcsontparton, Tunéziában, Törökországban, Egyiptomban, Szíriában, Szomáliában és Nigériában. A terror globális jelenség, és csak összefogással lehet ellene küzdeni Európában és a világ egyéb részein – mondta az uniós parlament elnöke.